Bosna zemlja Božije milosti – Pred ponoćna Galerija

 

 

 

 

Mjesečeve zrake  Mjesečevo lice

Mjesečeve zrake                                                                         Mjesečevo lice

 

Cijeće i zelenilo  Egalite

Cvijeće i zelenilo                                                          Egalite

 

Jesenja raskoš  Zelena milina

Jesenja raskoš                                                                         Zelena milina

 

Crveno i zeleno  Vode plave i duboke

Crveno i zeleno                                                                         Vode plave i duboke

 

Čudesne boje podvodnog svijeta  Mostovi povjerenja

Čudesne boje podvodnog svijeta                               Mostovi povjerenja

 

Portret podnošljive tegobe  Pahuljasti snovi

Portret posnišljive tegobe                                        Pahuljasti snovi

 

Kristalna rijeka  Miris jasmina i kamelija

Kristalna rijeka                                                                                    Miris jasmina i kamelija

 

Roze Arabeska  Žuti san

Roze arabeska                                                                                 Žuti san

 

 

Prever – Tamničareva pjesma

 

 

Kuda lijepi tamničaru

Sa tim ključem poprskanim krvlju

Idem da oslobodim onu koju volim

Ako još ima vremena

A nju sam zatvorio

I nježno i svirepo

Na najskrovitijem mjestu svojih želja

Na najdubljem mjestu svojih nemira

U laži budućnosti

U gluposti zaklinjanja

Hoću da je oslobodim

Jer hoću da je slobodna

Po cijenu i da me zaboravi

Po cijenu i da ode

Pa čak i da se vrati

I da me još voli

Ili da zavoli drugoga

Ako joj se taj dopadne

Pa ona ode

I ja ostanem sam

Sačuvaću samo

Sačuvaću vječno

Na svojim dlanovima

Do poslijednjeg daha

Blagost njebnih grzdi izvajanih ljubavlju

 

Bleki- Trudnica

Đardin ljubavi 1

Đardin ljubavi

Život 1

Život

Modra rihjeka brod ljubavi

Modra rijeka – brod ljubavi

Jesenji kaleidoskop

Ostala sam bremenita

tebe blentavog zagubila

san naš prkosom rodila

A    gdje si ti

U    noćima koje bole

dok prelijepo siroče

A    bez roditelja živih plače

U    crnim haljama zaleglo

po bjelini meitaša

svoje neispisane sleđenosti

Rujanje u sedmom mjesecu

A sve češće  mislimo, ovi mjeseci su naopako rađeni.  Eto sedmicom označen deveti mjesec. Ispada da se jeleni rujaju u sedmom mjesecu.A , vjerujte na kalem ,ne rujaju.Najžešće se tandare se u devetom mjesecu .

Joj neukih ljudi cvijeće naše.Ne u devetom mjesecu trudnoće , već po kalendaru zadrtih..Nisu ludi da se rjaju usred ljeta u julijevom mjesecu , po najvećoj  žegi i vručini. Mogli bi riknuti.Oliti crknuti, a to nije daleko od krepati. A i voćkiima  malo .

Ovako vam to ide. U sedmom mjesecu koji je u stvari deveti , otpada voće sa grana i fermentira se.  Otpada i lišće zlatno,ali ono je radi dekora.Znači voće sepretvara s u alkoholne bombice.Životinje opijene alkoholom počinju da se „narazumno“ vladaju ,odnosno tandaraju.

Ako ne znate šta znači tandarati ,ko vam kriv.Nećemo vas po stare dane   učiti bontonu i praviti se fini.Nismo istočnjaci iz Švedske.

Sada će te se pitati odkle švedi istočnjaci,zar nisu gruntom obilježeni k'o nordmani.A ća ga mi znamo.Nama od malih nogu trube da su šveđani istočnjaci.Šta mu to znači, pitajte istočnjake kad ih sretnete.

Da se manemo toponima i vratimo zoologizmima.E vidite fermentirane voćke udare u glave, i među noge životinja.Jer i životinje kao insani ponekad razmišljaju onim što im je među nogama. Doduše rjeđe od ljudi,jer su pametnije i manje belaja rade.

I eto ,tada dolazi do frke od rujanja. U prevodu sa hrvatskog na čisti kolokvijalni i milenijski , nepatvoreni bosanski jezik  , rujanje znači parenje,a opet u čisto bosanskom žargonu  to se prevodi kao tandaranje. E sada u tom kolopletu tandali plesa, najglasnije zov jelena na paranje, oliti rujanje.

Zbog tog neodoljivog ljubavnog poja, čitav jedna mjesec od tr'set dana je dobija ime.I kako jeleni nemaju takuina i šugamana , moraju se boriti za žensku.Sve odjekuje od buke.Poslije i od onog,kad pobjednik natandari nagradu.

Znate već čega.Ako ne znate,ko vam kriv.Jal'ste hadumi ,jal'tetkice.

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

 

 

 

Životne mjere  Mjesečeve zrake

Žicotne mjere                                                                                    Sunčeve zrake

 

Zaokruženi snovi  Mjesečevo lice

Zaokruženi snovi                                                                     Mjesečevo lice

 

Plavet i balončići  Cijeće i zelenilo

Plavet i balončići                                                                  Cvijeće i zelenilo

 

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 14 02

 

 

 

Plišani krajolik   Šaputanje jeseni

Plišani krajolik                                                                                Šaputanje jeseni

 

  Snenost ljeta

Čari  proljeća                                                                                    Snenost ljeta

 

Iskrenost zime  Ah, to mirisno cvijeće

Iskrenost zime                                                                                      Ah to mirisno cvijeće

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 13 01

 

 

    

Snenost žene                                                                   Iskrice zimskog juta

 

Snježna idila    Užas

Snježna idila                                                                                  Užas

 

Stručak nade  

Buket nade                                                                            Ples svjetlosti

 

 

Čudesno ali istinito / Iz Arhiva

Naučno dokazano porijeklo stanovnika BiH / Otrgnuto

sa interneta

Zapadni genetičari i antropolozi vjeruju da su upravo Vikinzi naši direktni potomci, što potvrđuju i genetske analize posljednjih sedam godina. Ovu zanimljivo otkriče ovih dana objavio je portal Bosnahistorija.com pod naslovom Genetsko porijeklo stanovništva Bosne i Hercegovine. S obzirom na naučni pristup i objašnjenje ove teme, tekst prenosimo u cjelosti.

“Dok u svijetu gotovo svi narodi tvrde da znaju svoje historijsko porijeklo, u zemljama bivše Jugoslavije, a pogotovo u Bosni i Hercegovni, vode se rasprave ko je ko i odakle je došao, te koji narod po tom osnovu ima pravo na dominaciju.

Početkom devedesetih godina hrvatski su historičari, u želji da dokažu kako Hrvati nisu isti sa Srbima i Bošnjacima, otpočeli potragu za neslavenskim korijenima. Pojavile su se na desetine publikacija o tome kako su svi Hrvati došli s iranske visoravni. Pronađeni su grbovi, slični nazivi i mnogi drugi elementi koji su trebali potvrditi teorije velikih seoba i iranskog porijekla Hrvata.

S druge strane, srpski su historičari uvjeravali, ne samo svoje, već i druge narode bivše Jugoslavije, da su svi oni Srbi, samo različite vjere, te da nema sumnje da su nam svima Rusi braća po krvi. Dokaz za to je bio slavenski jezik kojim pričaju svi stanovnici bivših republika. Sve školske knjige u bivšoj Jugoslaviji su ovu teoriju zabetonirale u glavama naroda.

Najteže je bilo Bošnjacima. Njih su prisvajali i Srbi i Hrvati. Čak se išlo do besmislice da su Bošnjaci turskog porijekla. Sve su činili da kod Bošnjaka stvore averziju i kompleks niže vrijednosti, što su donekle i uspjeli, a što djelimično još uvijek traje kod nekih pojedinaca. Na nesreću Bošnjaka, bosanski Srbi su imali svoju maticu Srbiju, a bosanski Hrvati Hrvatsku. Tražeći svoj identitet, Bošnjaci su se sredinom devedesetih godina, a i prije, pokušali identificirati sa Bogumilima i time biti nešto što nije ni srpsko ni hrvatsko, već autohtono bosansko, dakle vezano samo za Bošnjake. Razlog je bio taj što je islam došao tek početkom Novog vijeka, dakle stotinama godina poslije katoličanstva i pravoslavlja.

Ubrzan razvoj genetike u posljednjih desetak godina, zasigurno će neke razočarati svojim neoborivim dokazima o njihovom porijeklu. Seobe Slavena, iranski korijeni, bratstvo s Rusima, veza s Turskom – sve su to teorije kojima se već uveliko klima pod nogama.

Jedna od studija o genetskom porijeklu stanovnika bivših Jugoslavenskih republika realizirana je u suradnji sa: Institutom za antropološka istraživanja u Zagrebu, Medicinskog Univerziteta u Skoplju, Kliničkog centra u Beogradu, zatim Estonskog Biocentra pri Tart Univerzitetu, Medicinskog Univerziteta u Prištini, Medicinskog Fakulteta u Tuzli, Kliničke Bolnice „Bijeli brijeg“ u Tuzli, Domu zdravlja u Zagrebu, te Škole medicine u Edinburgu – Škotska.

Kako bi rezultati bili što bliži realnoj situaciji na terenu, uzorci su sakupljani i testirani u svim gradovima bivše Jugoslavije.

Genetske grupe, koje su analizirane u ovom istraživanju, su sljedeće:

J (J2e*,J2e1,J2,J2f1) – Ova haplo grupa je Anatolskog porijekla, najvjerovatnije je došla sa osmanlijama na Balkan/Europa (prema Wikiediji haplotipovi su geni koji se ne rekombiniraju i nemaju svoj par na drugom kromosomu. Sve takve gene na Y kromosomu i mitohondrijskoj DNK (mtDNK) nazivaju se haplogrupama odnosno haplotipovima). Procenat ove grupe u stanovništvu: Hrvatska (kopno) 1,9 odsto, Bosna i Hercegovina 1,4, Srbija 8,0, kosovski Albanci 16,7, Makedonci 12,6 i makedonski Romi 1,8 odsto.

E (E3b*,E3b1…itd.) – Ova grupa se nalazi na cijeloj jadranskoj obali, Italiji, Grčkoj, Albaniji i graničnom regionu. Najveći procenat se nalazi kod kosovskih Albanaca. Procenat ove grupe u stanovništvu: Hrvatska (kopno) 5,6 odsto, Bosna 10,14, Hercegovina 8,9, Srbija 21,25, kosovski Albanci 47,4, Makedonci 24,06 i makedonski Rromi 29,82 odsto.

K* – Ovaj haplotip pripada Hunsko-turskoj grani, a korijen ove grupa je u Mongoliji, najvjerovatnije donesen sa Hunima u Evropu. Procenat ove grupe u stanovništvu: Hrvatska (kopno) 0,9 odsto, Bosna i Hercegovina 2,84,

Srbija 7,08, kosovski Albanci -, Makedonci 1,27, makedonski Romi -.

R i R1a – Slavenskog porijekla; ovaj tip je sa Crnog i Kaspijskog mora najvjerovatnije sa “kurgan-kulturom” došao u Europu. Najčešće se nalazi u Rusiji, Ukrajini i na Baltiku. Procenat ove grupe u stanovništvu: Hrvatska (kopno) 34,30 odsto, Bosna 24,60, Hercegovina 12,06, Srbija 15,93, kosovski Albanci 4,42, Makedonci 15,19 i makedonski Romi 1,70 odsto.

R1b – Nosioci ove grupe se susreću najviše u zapadnoj Evropi. Najveći procenat je na špansko-francuskom području, a također velik procenat u Velikoj Britaniji i Irskoj. Procenat ove grupe u stanovništvu: Hrvatska (kopno) 15,70 odsto, Bosna 1,40, Hercegovina 3,55, Srbija 10,62, kosovski Albanci 21,10, Makedonci 5,06 i makedonski Romi 1,75 odsto.

I – Ovaj haplotip postoji samo u Evropi, za razliku od svih ostalih haplotipa. Zato se smatra da je u Europi i nastao kod prvih Evropljana između dva ledena doba, prije 30-35000 godina.

I1a – Najveći procenat ovog tipa se nalazi na Skandinaviji i Islandu. Ovaj haplotip u Velikoj Britaniji nazivaju i Vikinger marker.

I1b* – Ovaj haplotip se najčešće (najveći procenat) u Bosni i Hercegovini nalazi i okolnim zemljama, pri čemu sa udaljavanjem jako (naglo) opada. Naprimjer, u Hrvatskoj blizu Slovenije nalazi se samo 20 odsto ovog tipa.

Jedna podvrsta se nalazi na Sardiniji.

Za sada je ovo otkriče zapanjujuće, jer do prije pet godina niko nije ni znao ni slutio da izvan Skandinavije (Vikinga) ima još nasljednika prvih Evropljana.

Procenat ove grupe u stanovništvu (I*+I1a+I1b*+I1c): Hrvatska (kopno) 37,0 odsto, Bosna 53,65, Hercegovina 70,91, Srbija 36,28, kosovski Albanci 7,96, Makedonci 34,17, makedonski Romi 5,26 odsto.

Najinteresantnije od svega leži u činjenici da je I1b grupa u Bosni i Hercegovini zastupljena sa visokim procentima. Do sada niti jedna takva koncentracija nije zabilježena u Evropi.

Zapadni genetičari i antropolozi vjeruju da su upravo Vikinzi naši direktni potomci, što potvrđuju i genetske analize posljednjih sedam godina. Pojavljivanje haplogrupe i na teritoriji Velike Britanije, Francuske i kod Kelta, pripisuje se Vikinzima koji su se spuštali i ratovali na ovim teritorijima, a koji su u sebi nosili naše gene i tako ostavili genetski trag iza sebe. Ova grupa dominira, osim u hrvatskoj i u bošnjačkoj, te i u srpskoj populaciji BiH.

H – Ova haplogrupa je nastala u Indiji i najvjerovatnije sa Sintima i Romima došla na Balkan. Procenat ove grupe u stanovništvu: Hrvatska (kopno) -, Bosna i Hercegovina -, Srbija 0,9, kosovski Albanci –, Makedonci –

i makedonski Romi 59,6 odsto.

Na osnovu ovih istraživanja može se reći da je 34,3 odsto Hrvata slavenskog porijekla(haplotip R1a), 25 odsto Bosanaca su slavenskog porijekla a 12 odsto Hercegovaca, dok je samo 15,93 odsto Srba slavenskog porijekla (što obara u potpunosti srpski mit o njihovim slavenskim korijenima i bratstvu sa Rusima).

Procenat muškaraca koji pripadaju anatolskom (turskom) porijeklu je sljedeći: 1,4 odsto Hercegovaca, 1,9 odsto Hrvata a osam odsto Srba je anatolskog (turskog) porijekla. Ostalih 7,08 odsto Srba nose haplotip K (hunsko-turski).

Prije nego što se počne govoriti o “teoriji zavjere”, valja znati da su ovi podaci sadržani u studiji zemalja (i institucija tih zemalja) koje su u učestvovale u ovom istraživanju. Ovi podaci su tek početak tipiziranja stanovništva i, vjerovatno, biće nekog pomijeranja ovih brojeva, doduše ne u nekoj značajnijoj mjeri, jer će upravo pomenuti biti i ostati kao osnova.

Ovo je također dobra osnova kojom se ruše svi “mitovi” o velikom srpstvu, hrvatstvu, slavenstvu, avarstvu…koji – kako se sada vidi – ne odgovaraju stvarnim činjenicama.

Jednoga trebamo biti svjesni, u Bosni postoji šest različitih haplotipova, u Hercegovini 11, Hrvatskoj 12 i Srbiji 13. U ove dvije posljednje države ne dominira nijedan haplotip, pa se nijedna od ove dvije zemlje ne može pozvati na čiste korijene, jer su kao i većina europskih zemalja mješavina iz različitih krajeva porijekla. Jedino, i samo, stanovništvo BiH posjeduju, kao što je rečeno na osnovu rezultata istraživanja, najveći procent samo jedne haplogrupe u cijeloj Europi i ovu genetsku izolaciju do objavljivanja ove studije (a i drugih) niko nije smatrao mogućom, i nigdje u Evropi se ne pojavljuje na tako velikoj površini.

Na kraju važna napomena: Bosanci i Hercegovci ovdje nisu prikazani kao tri etničke grupe, nego kao cjelokupno BiH stanovništvo uopće.”

 

Dogodilo se na danasnji dan, 4. Septembar/rujan

 

Dogodilo se na danasnji dan, 4. Septembar/rujan 2018.godine računato po onima iz katakombi,koji ljudsko čeljade proglasiše bogom, nebo ih spržilo kada za to dođe vakat.

Sve češće  mislimo, ovi mjeseci su naopako rađeni.  Eto sedmicom označen deveti mjesec. Ispada da se jeleni rujaju u sedmom mjesecu.A , vjerujte na kalem ,ne rujaju.Najžešće se tandare se u devetom mjesecu .

Joj neukih ljudi cvijeće naše.Ne u devetom mjesecu trudnoće , već po kalendaru zadrtih..Nisu ludi da se rjaju usred ljeta u julijevom mjesecu , po najvećoj  žegi i vručini. Mogli bi riknuti.Oliti crknuti, a to nije daleko od krepati. A i voćkiima  malo .

Ovako vam to ide. U sedmom mjesecu koji je u stvari deveti , otpada voće sa grana i fermentira se.  Otpada i lišće zlatno,ali ono je radi dekora.Znači voće sepretvara s u alkoholne bombice.Životinje opijene alkoholom počinju da se „narazumno“ vladaju ,odnosno tandaraju.

Ako ne znate šta znači tandarati ,ko vam kriv.Nećemo vas po stare dane   učiti bontonu i praviti se fini.Nismo istočnjaci iz Švedske.

Sada će te se pitati odkle švedi istočnjaci,zar nisu gruntom obilježeni k'o nordmani.A ća ga mi znamo.Nama od malih nogu trube da su šveđani istočnjaci.Šta mu to znači, pitajte istočnjake kad ih sretnete.

Da se manemo toponima i vratimo zoologizmima.E vidite fermentirane voćke udare u glave, i među noge životinja.Jer i životinje kao insani ponekad razmišljaju onim što im je među nogama. Doduše rjeđe od ljudi,jer su pametnije i manje belaja rade.

I eto ,tada dolazi do frke od rujanja. U prevodu sa hrvatskog na čisti kolokvijalni i milenijski , nepatvoreni bosanski jezik  , rujanje znači parenje,a opet u čisto bosanskom žargonu  to se prevodi kao tandaranje. E sada u tom kolopletu tandali plesa, najglasnije zov jelena na paranje, oliti rujanje.

Zbog tog neodoljivog ljubavnog poja, čitav jedna mjesec od tr'set dana je dobija ime.I kako jeleni nemaju takuina i šugamana , moraju se boriti za žensku.Sve odjekuje od buke.Poslije i od onoga

.Znate već čega.Ako ne znate,ko vam kriv.Jal'ste hadumi ,jal'tetkice.

Ali ništa od toga ne mere pokvariti hladnokrvni i sterilni mir prepisivača,oliti hroničara, koji redaju stavku za stavkom ,ća se to natandarilo na današnji datum.

1669.-Venecija predala Turcima grcko ostrvo Krit, ne uspevsi da odbrani grad Heraklion, koji je bio pod turskom opsadom od 1648.

1768.- Rodjen francuski pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan, prvi romanticar u francuskoj knjizevnosti.

Njegov imenjak serijala Alo-Alo je u slavu pretka napravio specijalitet šatobrijana za dvije osobe .

Možda vam se dopadne:

Šatobrijan je zato i danas jedno od najpoznatijih svetskih jela koje asocira na romantičnu večeru za dvoje, a s obzirom na to da je na današnji dan 1768. godine rođen Fransoa Rene Šatobrijan, nudimo vam recept za jelo koje je dobilo ime po njemu.

Potrebno za dve osobe:

– 400 grama bifteka

– So, biber po ukusu

– Kašičica seckanog svežeg peršuna

– Kašika putera

– Dve kriške hleba

 

Biftek izlupajte i kratko propržite na vrelom ulju, sa obe strane. Smanjite vatru i još neko vreme pržite meso na niskoj temperaturi, povremeno ga mažući umućenim puterom, peršunom i biberom.

Hleb kratko propržite na jakoj vatri, na masnoći na kojoj je pečeno meso.

Šatobrijan se, uglavnom, služi na prepečenom hlebu, uz slatke sosove, grilovano ili bareno povrće.

Odlično se slaže sa prelijepom damom,svijeće , jače crno vino, tihu muziku, prigušeno svetlo, komplimente, sa asocijacijom na francuski ležaj.Šta dalje ,ća mu ga znati.Tako običaj nalaže.

1781.-Spanski naseljenici osnovali “Grad nase gospe kraljice andjela”, danasnji Los Andjeles.

Danas je to grad perverzije, perverzije i pogančera,  nalik Sodomi i Gomori.Da li će biti kakvih nebeskih intervencija , vidjećemo.Smješi im se pasadenski rascjep.

1824.-Rodjen austrijski kompozitor i orguljas Anton Brukner, kasnoromanticar koji je stvarao pod uticajem Ludviga van Betovena i Riharda Vagnera.

1870.- Francuska postala republika cime je okoncano Drugo carstvo Sarla Luja Napoleona III. Car svrgnut sa vlasti nakon teskog poraza u bici kod Sedana 2. septembra u francusko-pruskom ratu.

1886.Poglavica Apaca Dzeronimo, vodja poslednje velike pobune Indijanaca protiv belih porobljivaca, predao se u Skeleton kanjonu u Arizoni generalu Nelsonu Majlsu.

I nikada, ama baš nikada historičari ne upotrebiše riječ GENOCID u nestanku američkih domorodaca.Znate onu pobjednici pišu historiju,a nebo pamti i zapisuje činjenice.

1907.Umro norveski kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Hagerup Grig, koji je afirmisao norvesku muziku u svetu.

1929.-Nemacki dirizabl “Grof Cepelin” okoncao putovanje oko sveta. Let trajao 9 dana, 20 sati i 23 minuta, a na vazdusnom brodu bilo 40 clanova posade i 14 putnika.

1944.-Britanske i kanadske trupe oslobodile u Drugom svetskom ratu belgijske gradove Brisel i Antverpen.

1963.-Umro francuski drzavnik i finansijski strucnjak Rober Suman, tvorac “Sumanovog plana” 1950, na osnovu kog je 1952. osnovana Evropska zajednica za ugalj i celik, prethodnica Evropske unije.

1965.- U Gabonu umro alzaski lekar, filozof, teolog, muzicar i humanista Albert Svajcer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952. za humanitaran rad.

1970.-U Cileu Salvador Aljende Gosens kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran za predsednika drzave. Ubijen u septembru 1973. u pucu cileanske armije. Ma kakav puč.Namještaljka CIA najvećeg svjetsdkog gangstera i teroriste SAD.

1972.-Na Olimpijskim igrama u Minhenu americki plivac Mark Spic osvojio 7. medalju i time postavio rekord u osvojenim medaljama na jednim Olimpijskim igrama.

1974.- SAD kao poslednja zapadna zemlja uspostavile diplomatske odnose s Nemackom Demokratskom Republikom.

1975.-Izrael i Egipat  u Zenevi potpisali sporazum o povlacenju izraelskih trupa sa Sinaja i uspostavljanju tampon-zone UN na poluostrvu.

1989.-Umro francuski pisac Zorz Simenon, autor kriminalistickih romana o inspektoru Megreu.

1992.-Bivsi predsednik Bugarske Todor Zivkov, koji je smenjen 1989, osudjen na 7 godina zatvora pod optuzbom za proneveru drzavnih fondova.

Eh, da se to hoće ponoviti na EX YU prostorima.Moralo bi se graditi hejbet novih bijelih tabija.

1995.- Pod geslom “Ujedinjeni Jerusalim je nas”, Izrael poceo 15-mesecnu proslavu 3000-godisnjice proglasa kralja Davida o tom gradu kao prestonici jevrejskog naroda.

1997.-U eksploziji 3 bombe u Jerusalimu poginulo 7 i ranjeno oko 200 ljudi.

Ne znamo da li je to bilo u okviru proslave “Ujedinjeni Jerusalim je nas”,

1998.- Tribunal UN za ratne zlocine u Ruandi osudio bivseg premijera Zana Kambanda na dozivotan zatvor zbog njegove uloge u genocidu tokom rata 1994.

1999.- Na referendumu o buducem statusu Istocnog Timora 78,5 odsto stanovnistva glasalo za nezavisnost od Dzakarte, dok je svega 21 odsto podrzalo autonomiju pod indonezanskom upravom. Proindonezanske snage su potom izazvale sukobe u kojima je stradalo nekoliko stotina ljudi, a desetine hiljada napustile glavni grad Dili

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 08 29

 

 

Život je opsjena  Čari proljeća

Život je opsjena                                                                    Čari proljeća

 

Život je izbor  Stablo

Život je izbor                                                                        Stablo

 

Prozračno proljeće   Užurbanost

Prozračno proljeće                                                            Užurbanost

 

Šaroliko  Obaci u redovima

Šaroliko                                                                                 Oblaci u redovima