Pred ponoćna Galerija Bosna zemlja Božije milosti

 

 

 

Svijet dvije Duše čiste  Lebdeće stanje uma

Svijet dvije Duše čiste                                                                Lebdeće stanje uma

 

Iskrenost Ni na zemlji ni na nebu

Iskrenost                                                                                 Ni na nebu ni na zemlji

 

Padaju zvijezde 1  Krajolik u nijansama plavog

Padaju zvijezde                                                               Krajolik u nijansama plavog

 

Dugin dan Plavetni dan

Dugin dan                                                                                    Plavetni dan

Izvorišta istine Tišina i sni Cvijetni dan

Izvorište istine  Tišina i sni                                             Cvijetni dan

 

   Igra Tišina i sni

Radost i ples                                                                        Igra Tišina i sni

 

Ocean Kapljica Tišina i sni Noć darivane nevinosti 1

Ocean Kapljica Tišina i sni                                     Noć darivane nevinosti

 

Ljubav plamti 1  

Ljubav plamti                                                                       Crveni svijet ljubavi

Ubleha Gete

 

Napoleon je uzviknuo:

-Evo genija.

Pojavila se kreatura kojoj je prokladnija izreka:

Homo Homini lupus Est.

Gete je uzvratio:

-Evo čovjeka.

Nijedna od slavnih ličnosti zapadne “civilizacije”  nije potrefila “hvalom”.

 

Čovjek je čovjek ili genije onoliko koliko voli druge ljude.

Njih dvojica su voljeli samo sebe i slavu.

Sve što je Gete činio i radio je bilo sujeta i zbog  Johana Wolfganga Goethea.I kad se činilo da ništa ne radi,to je bilo samo  radi Getea.

Napoleon takođe.

Njihova bojna polja su malo različita,ali dovoljno slična da se mogu porediti.

Car je pao u zamku lažne veličine . Političar nije , on je izgradio mit lažne veličine..

Sa Geteom se moglo pričati samo o Geteu i o njegovom djelu.Bio je veoma neobražen ali i uobražen,zato da je znanje tonulo u drugi plan.

Danas je sasvim jasno da se radi o paučinastojm tkanju sablasti hrišćanskog , aristokratsko-buržujskog humanizma sa pokušajima da se sve to ucelofani u  romantizam.

Po naslovu  se može pretpostaviti da mi ne begenišemo Getea . I zaista, ne šmekamo ga; nimalo .  Po nama malo kandilira.

Ima više od tri razloga, a to je onaj neophodni minimum da vam neko mora biti nedrag i opravdati malo nategnutije pisanje o takvoh osobi.

Nešto je trtljao po fizici i biologiji. To ne bi bilo važno (kao što i nije) , da svojim radom nije postavio temelje za velikog smutljivca i ublehu Čarlsa Darvina  i teoriju evolucije.

Znači  Gete i Darvin su razmišljali u istom pravcu, da su postali od majmuna.

Gete je bio podnošljiv dok je bio mlad i pubertetski nadobudan. Nadobudnost zrelosti , a pogotovu staračka su otkrlile njegovu pravu ličnost.

Pubertetlija je pripadao njemačkom književnom pravcu  Sturm und Drang (Oluja i nagon) koje preferira kult ličnosti, osjećaje i prirodu. Iz tog perioda su ostali Jadi mladog Vertera. I možda je zato Gete sebi gradio lični  kult ličnosti.

Nama je to bilo obavezno štivo u srednjoj školi. Pitali smo se zašto! Šupljina štiva nije odgovarala plemenitom tkanju  Meše ili Maka.

Koliko čujemo nogirali su ga iz nastavnog programa. Sasvim prirodno i osjećajno. Arijevsko tkanje , glupog i nadobudnog pubertetlije nije ni trebalo da  zaviri na ove prostore. Dosta nam je bilo nacista.

Ali Gete je prihvatio glavnu sintagmu pokreta:

Osjećam , dakle jesam (Osjećaj je sve).

A u centar tih osjećaja pokret je gurnuo kult ličnosti. Sa kultom ličnosti su vezali slobodu. Nema šta , pravi ibermenši. Još samo im kukasti krst fali.

Gete je osjećaje i kult ličnosti je prilagodio svom ambicioznom karakteru. Postao je osjećajan na novac  i častohleplje .  Za prirodu nikad nije našao vremena , jer je trčao za slavom i čeonim mjestima na carskoj trpezi.

Tada je i počeo pjesničko i ko fol prijateljsko prepucavanje sa bivšim sudrugom Šilerom, koje je potrajalo par godina. Šilera je  Gete vrlo brzo prestao  interesovati,  jer je ovaj  drugi  spoznao genijalnu količinu njegove sujete. Za razliku od dvorskog bajaca, slugu Karla Avgusta, vojvode od Saks-Vajmara, Šiler je pokušavao da piše o stvarnim osjećajima.

No, kako su im uzori bili šuplji Šekspir i kabasti Homer, koji možda nisu ni postojali, takva su im bila i djela. Kabasta , šuplja i prozirna, skoro nepostojeća.

Druga necijenjena osobina , nedragog nam Getea , je beskropulozan i licemjeran stav prema prijateljima i ženama.

Nije cjenio ni prijateljstvo i  ni bilo čiju čast , pa se udvarao i pokušavao zavoditi gdje stigne i šta stigne . Njegov prijatelj Jeruzalem se ubio zbog vjerenice Šarlote Buf . Gete je tu nešto bezuspješno mutio i postavio  prve cigle nepremostivog zida među mladim ljubavnicama . Iz kuće trgovca Brentana , sa čijom ženom je volio da svira i htio  nešto da muti , je otjeran smrdljivom metlom.

Svoje necjenjene osobine i bezuspjele zavodničke pokušaje je 1974. pretočio u Verterove dubioze. Život o kojem Verter mašta je u oštroj suprotnosti sa stvarnošću koja ga okružuje. Oseća se ogorčenje zbog nazadnih konvencija društva koje koče slobodan razvitak jedinke i ljudske duše.

Gete bi da izbriše konvencije da bi njemu žene bile dostupnije. Verter mu je donio vjeridbu sa Elizabet Šeneman (Lili iz njegovih pjesama) , ali on godinu dana kasnije zauvek bježi iz rodnog grada, prepuštajući obešćašćenu zaručnicu njenim jadima.

U rodni grad nikad više nije kročio . Njega , poznatog licemjera  nije bilo stid. Vratio bi se on ponekad, ali nije smio. tada je još uvijek vladao zakon perja i katrana.

Takav stav  je usud dobro  znao prepoznati , ocijeniti i nagraditi . Na početku četvrte decenije   upoznao je prelijepu dvadesetogodišnju Šarlotu fon Štajn . 1700 pisama nalik na poeziju. Šest pisama na dan i ništa , ćorak i noga .

Kažu ispratila ga riječima: Idi starče pa se liječi,neće mene mladu dati za stara.

I nisu.Njeni su bili toliko bogati da su je mogli udati za bilo koga.

Tada je napustio dvor i počelo je njegovo lutanje Evropom i poneko ratovanje. Trajalo je dvije decenije, a smiraja je teško nalazio.

Umoran i ogorčen vratio se u Vajmar i posvetio se isključivo pisanju. Sada je bio samo očajni, usamljeni i ogorčeni starac.

Sve ideale koje je u mladosti  imao on je pomješao , što bi doli sad je gori, ko bi gori doli gori pristaje. Na svojoj koži je osjetioi kradene stihove svog vehtog i hadumskog ljubimca mu Njegoša.

Ljubav se rodila iz zajedničke mržnje prema Islamu. A zaboravlja Gete da  ga je u  mladosti    do neba  zaokupljala  ideja velikih ljudi:  Cezara, Fausta, Prometeja i posebno  Muhameda kao  simbol genija koji vodi čovečanstvo.

Šarlotica je ubila sve tragove ljudskosti koji su u i ako kojim slučajem u njemu  obitavali.

„Godine učenja Vilhelma Majstera“  su varijacija Vertera kojom Gete briše mladost i snove tih dane. Sada  Gete piše veoma koncizno , sa velikim bogatstvom izraza. Međutim  i intenzivno neposredno pripovedanje  opterećeno didaktikom i „umovanjem“ ogorčenog čovjeka , koji šuplja tek toliko da ubije vrijeme .

I zaključuje : sav zanos za pozorište je samo zabluda. Nikad nije skontao da je njegov život bio samo farssa od cirkusa , u kojem je glavni klovn bio Gete.

U epu Herman i Dorotea , u vremenu  kada  svi slave revoluciju protiv koje je on kategorično bio , on slavi , porodicu , svakodnevni rad i mir. Zaboravio da je u dva navrata poremetio ritam porodice i slavi nešto što nije nikad upoznao i iskusio.

Da bi se nekako prilagodio epu u 57.godini se oženuio vremešnom Kristijanom Vulpius.

Čovjek koji je sposoban ubiti svoju mladost nije čovjek po našem ukusu.

Mladost može biti i ovakva i onakva . Dobra i loša . Sjajna i bijedna . Ali ona je naša , jedina koju imamo i dio naših života do smrti . Mladost je vrijeme kada se čednost bori sa okrutnim svijetom i nametnutim nazorima zrelost i, okovima malograđansštine.

Ko uspije pobjeći od zrelosti i ostati mlad , taj je život proživio kao san i nema za čim žaliti. Može se samo žalovati što se godine ne mogu usporavati , ponavljati i ponovo proživljavati.

U stvari žao nam Getea jer  je kao slijepac koji nikad nije progledao.

Pred karaj života u svom egomaskom stilu je rekao:

„ To što sam ja jedina osoba u ovom veku koja ima pravi uvid u nauku boja ,  je zato što sam ja ponosan na to i to je ono što mi daje osećaj da sam mnoge nadmašio .“

Nažalost Johana Wolfganga Goethea , dvorska luda  je vidio samo spektar svjetlosti  prometnute kroz sočivo i zapisane  krutim zakonima fizike . Ostao je uskraćen za boje života i  ljubavi.

 

Galerija bosna zemlja Božije milosti u 15 03

 

 

Zeleni vrt Rijeka sni

Zelena dolina                                                               Rijeka sni

 

 

Stablo ljubavi  Tuga i ljubav

Stablo ljubavi                                                                                      Tuga i ljubav

 

Nemiri u vrtu  Dan ruža

Nemiri u vrtu                                                         Dan ruža

 

 

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 14 02

 

 

Modra rijeka puteve njene zna  Zvjezdice poput cvijeća iznad uzburkanog Oceana

Modra rijeka njene pute zna                        Zvijezdice poput cvijeće iznad uzburkanog oceana

 

Ocean violetne ljubavi  Cvijeće i još svijeća

Ocean violetne ljubavi                                                       Cvijeće i još cvijeća

 

Razigrane obale Čednost

Razigrane obale                                                                    Čednost

 

 

Fumanje / Igrokaz na dan 15.maj / Svibanj 2018

Danas je  Utorak 15.  Maj  / Svibanj 2018. godine.

Ovako   dani  jedan drugom opjevaju u razdiok te ljubim:

134 dan   otišlo u termin popušlići. Od 231 preostalih neki uveliko fumaju neki , tek počeli, a neki jako kupuju fumare.

Čudno,  kontamo mi ,   pušenje je vrlo kompleksna , i  jako čudna stvar.

Svi bi da puše , ali da im ništa ne bude. E, ne mere to tako.Uzročno posljedične veze.

Ako si žensko loše za ten i glas.

Ako si muško loše za džep i pluća.Zato su muškarci vazda baksuzi,kokuzi i bez pluća.

A ako se okrenemo životu, stvar je još beternija.

Dok popušiš hejbet dana, ono prošo tren, a oni nastavljaju pušiti iz sve snage. Navika je valjda genetska stvar  . Nešto kao pavlovljev refeleks. Trebaju sa sobom povući što više insana da i oni pofumaju.To im dođe ko domaća zadaća.

A insani ko najveće hablečine ; samo fumaju i fumaju.

Što bi poete rekli:

Fumo ne fumo, svakako ćeš popušiti.

U prevodu:

Pušenje je štetno po zdravlje.

Dogodilo se na današnji dan 15. Maj / Svibanj

Danas je  Utorak 15.  Maj  / Svibanj 2018. godine.

Ovako   dani  jedan drugom opjevaju u razdiok te ljubim:

134 dan   otišlo u termin popušlići. Od 231 preostalih neki uveliko fumaju neki , tek počeli, a neki jako kupuju fumare.

Čudno,  kontamo mi ,   pušenje je vrlo kompleksna ,  je  jako čudna stvar. Dok popušiš hejbet dana, ono prošo tren, a oni nastavljaju pušiti iz sve snage. Valjda genetska stvar navike. Nešto ko pavlovljev refeleks. Trebaju sa sobom povući što više insana da i oni pofumaju.To im dođe ko domaća zadaća.

Što bi poete rekli:

Fumo ne fumo, svakako ćeš popušiti.

U prevodu:

Pušenje je štetno po zdravlje.

1536.- Engleski sud proglasio krivom za preljubu i incest Anu Bolen, drugu ženu kralja Henrija Osmog, i njenog brata lorda Rošfora. Dva dana potom nadbiskup Krenmer je “ustanovio” da je nevažeći taj brak sklopljen 1533, zbog kojeg je Henri Osmi raskinuo veze s rimokatoličanstvom i papom, jer se papa usprotivio braku, a “preljubnica” je ubrzo pogubljena, poslije čega se Henri Osmi još četiri puta ženio.

1571.-Tatarski osvajači zapalili Moskvu.

1767.- Đenova je prodala Korziku Francuskoj.

Nećemo reći glupaci, nego nerazumnici. Dvije godina kasnije rodio se Napoleon Bonaparta i gdje bi im kraj bio. ‘vako tavore kao lučki grad.

1773,.Rođen austrijski knez Klemens Vencel Nepomuk Lotar fon Meternih-Vineburg, koji je kao ministar inostranih poslova i kancelar četiri decenije krojio spoljnu i unutrašnju politiku Austrije, umnogome i sudbinu Evrope. U međunarodnoj politici bio je stub reakcionarnog saveza evropskih vladara “Svete alijanse”, stvorene radi gušenja revolucionarnih pokreta, a u unutrašnjoj je izgradio po zlu čuven “Meternihov sistem” – policijsko-apsolutistički režim koji je gušio svaki nacionalni i slobodarski pokret.

1796.-Trupe francuskog generala Napoleona Bonaparte, koji je u Italiji predvodio dvogodišnju uspješnu vojnu kampanju protiv Austrije, ušle su u Milano.

1848.-Pariski radnici, nezadovoljni politikom buržoaske vlade poslije proglašenja francuske republike, upali su u zgradu parlamenta, raspustili ustavotvornu skupštinu i izabrali revolucionarnu vladu. Uz pomoć vojske buržoazija je uspjela da uguši ustanak i uhapsi sve radničke vođe.

1859.- Rodio se Pierre Curie (1859.- 1906.) francuski kemičar i fizičar. Značajan doprinos dao je na polju istraživanja magnetizma, radioaktivnosti i kristalografije. Zajedno sa suprugom Marije Curie i A. Henriem Becquerelom dobio je 1903. godine Nobelovu nagradu na polju fizike.

1886.-Umrla je američka književnica Emili Dikinson (Emily Dickinson). Njene pjesme otkrivene su i izdate nakon njene smrti, a tek u 20. vijeku postala je jedna od najvećih američkih pjesnikinja.

1891.-Rođen je ruski pisac Mihail Afanasjevič Bulgakov, po profesiji ljekar, koji je – zbog nepristajanja da se dodvorava vlastima i služi propagandi kao “inženjer duša”, što se za sovjetske umjetnike podrazumijevalo poslije Oktobarske revolucije – decenijama bio u nemilosti. Žustro je napadan i poslije smrti (1940.), a njegovo djelo potiskivano i prećutkivano. Zbog romana s fabulom iz građanskog rata “Bijela garda”, kasnije dramatizovanog pod nazivom “Dani Turbina”, u kojem je razmatrao istrajnost etičko-estetičkog kodeksa ličnosti u sudbinskim trenucima istorije, bio je meta napada samog Staljina. Sličan gnjev izazvao je romanom “Majstor i Margarita”, štampan u Moskvi tek 1966. Borba za ličnost i stvaralačka prava čovjeka – oštro suprotstavljena “socijalističkoj” ideologiji kolektivizma – karakteristična je i za drame u kojima tu temu ispituje na materijalu građanskog rata, sumorne sovjetske svakodnevice, stvarnosti proteklih epoha i “svijetle” komunističke budućnosti. Njegov “fantastični realizam”, filozofija života i umjetnosti imali su izuzetno snažan efekat u svjetskim razmjerama i znatno su utjecali na sovjetsku literaturu u drugoj polovini 20. vijeka. Ostala djela: pripovijetke “Bilješke mladog ljekara”, “Đavolijada”, “Kobna jaja”, “Pseće srce”, romani “Život gospodina de Molijera”, “Pozorišni roman” (nedovršen), drame “Bjekstvo”, “Zojkin stan”, “Purpurno ostrvo”, “Adam i Eva”, “Blaženstvo”, “Ivan Vasiljevič”, “Bratstvo licemjera”, “Posljednji dani”, “Batum”, scenariji: “Revizor”, “Mrtve duše”, dramatizacija “Mrtvih duša”, “Rata i mira”.

1898.-Rođena je Arleti (Arlet-Leoni Batia), francuska filmska glumica (Kurbvua,15. 05. 1898. – Pariz, 24. 07. 1992.)

1909.-Rođen engleski filmski i pozorišni glumac Džejms Mejsn. Filmovi: “Bjegunac”, “Sedmi veo”, “Čovjek u sivom”, “Zvijezda je rođena”, “Julije Cezar”, “Lolita”, “Sjever – sjeverozapad”, “Lord Džim”, “Galeb”, “Ubistvo po narudžbini”.

1911.-Rođen je švajcarski pisac Maks Rudolf Friš, liberalni intelektualac, skeptik koji je analizirao duhovne tendencije i protivrječnosti savremenog svijeta. Tragao je za identitetom ličnosti, s pravom na “privatnu” sudbinu u svijetu savremene civilizacije koji pojedincu natura ulogu. Djela: romani “Štiler”, “Homo faber”, “Neka mi ime bude Gantenbajn”, pripovijetka “Montok”, drame “Kineski zid”, “Grof Ederland”, “Don Žuan ili Ljubav prema geometriji”, “Biderman i palikuće”, “Andora”, “Biografija”, knjige dnevnika: “Dnevnici 1946-1949”, “Dnevnici 1966-1971”, koje su spoj činjenica s refleksijama i komentarima.

1914.-Umro srpski književni kritičar i istoričar književnosti Jovan Skerlić, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije, najuticajniji kritičar svog vremena.   Djela: rasprave i studije “Pogled na današnju francusku književnost”, “Uništenje estetike i demokratizacija umetnosti”, “Francuski romantičari i srpska narodna poezija”, “Srpska književnost u osamnaestom veku”, “Omladina i njena književnost”, “Istorija nove srpske književnosti”, “Jakov Ignjatović”, kraće studije, kritike i prikazi sakupljeni u devet knjiga pod naslovom “Pisci i knjige”.

1914.-Rođen je Tenzing Norgej, nepalski planinar, sa Edmundom Hilarijem osvojio Mont Everest (Čehu, 15. 05. 1914. – Dardželing, 09. 05. 1986.)

1926.-Počelo je emitovanje programa Radio Zagreba.

1940.-U SAD su počele da se prodaju prve najlon čarape.

U okupiranim zemljama prikraju i okončanju II svjetskog rata cijena takara je bio jedan par najlonki.

1940.-Holandska vojska je kapitulirala u Drugom svjetskom ratu.

1943.- Počela je bitka na Sutjesci  – Peta neprijateljska ofanziva.

Nama uvijek bili čudbni ovi nazivi : Neprijateljski. Kad se dvije sile tandaraju neće se valjda zvati prijateljske.

1943.-Raspuštena je Komunistička internacionala (Kominterna).

1945.-Njemačke trupe napustile su Jugoslaviju . U četvorogodišnjem ratu poginulo je 1.706.000 ljudi, a zemlja je porušena i opustošena.

1948.- Novostvorenu državu Izrael napali egipatski avioni, a sa sjevera i istoka libanske i jordanske trupe.

Nažalost nisu postigli ništa. Izraelci imali svsrdnu podršku zapada.

1955.-U Beču je potpisan Austrijski državni ugovor kojim je okončana desetogodišnja saveznička okupacija, a Austrija postala nezavisna republika u granicama od 1. januara 1938.

1957.-Velika Britanija je izvršila prvu probu hidrogenske bombe u centralnom Pacifiku.

1978.- 1978.- Umro australijski državnik Robert Gordon Menzis, premijer Australije s najdužim stažom, šef vlade kao lider Ujedinjene australijske partije od 1939. do 1941, a potom kao vođa Liberalne partije od 1949. do 1966. Znatno je doprinio jačanju uticaja SAD u Australiji i uvukao je zemlju u Vijetnamski rat, na američkoj strani.

1987.- Umrla je američka filmska glumica Rita Hejvort (Hayworth) holivudski seks simbol četrdesetih godina 20. vijeka (“Samo anđeli imaju krila”, “Đilda”, “Dama pod sumnjom”).

1988.- Počelo  povlačenje sovjetskih trupa iz Afganistana.

1989.-Sovjetski predsednik Mihail Sergejevič Gorbačov u Pekingu objavio kraj kinesko-sovjetskih raskola.

1991.-Predsjednik Fransoa Miteran saopštio da je mandat za sastav vlade povjerio Edit Kreson, koja je sutradan kao prva žena u istoriji Francuske preuzela dužnost premijera.

1992.- “Tuzlanska kolona” bio je događaj vezan za sukobe do kojih dolazi prilikom povlačenja JNA iz Tuzle. Ilija Jurišić, koji je bio uhapšen u maju 2007. godine prilikom službenog boravka u Beogradu, optužen je da je kao starješina operativne grupe pri Centru javne bezbijednosti Tuzla izdao naredbu za napad na JNA kolonu. Iako to nije dokazano, on je bio osuđen na 12 godina zatvora u Beogradu 2009. Apelacioni sud je poništio tu presudu i naložio reviziju cijelog slučaja. Jurišić se nakon toga vratio u Tuzlu i nastavio je svoju odbranu tako što se odazvao na svaki poziv suda u Beogradu.

1992.-Hiljade pristalica opozicije u Azerbejdžanu zauzelo je u Bakuu zgradu parlamenta i predsjedničku palatu. Narednog dana s vlasti je zbačen predsjednik Ajaz Mutalibov koji je potom izbjegao u Moskvu.

1996.- Desničarski lider Atal Bihari Vadžpaji (Vajpayee) je postao premijer Indije, pošto je njegova Baratija Džanata partija na parlamentarnim izborima osvojila relativnu većinu. To je bilo prvi put da hindu nacionalista dobije mjesto premijera.

2001.-Vlada RS prihvatila ostavke ministra unutrašnjih poslova Perice Bundala i direktora Obavještajno-bezbjednosne službe RS Dobroslava Planojevića, te razriješila dužnosti zamjenika ministra unutrašnjih poslova RS Branu Pećanca zbog incidenata u Banjaluci 7. maja, koji su izbili kada je nekoliko hiljada srpskih demonstranata silom spriječilo polaganje kamena temeljca za obnovu džamije Ferhadije.

2001.-Ministarstvo odbrane FBiH podnijelo krivične prijave protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, bivšeg ministra odbrane FBiH Miroslava Prce i bivšeg zamjenika komandanta Zajedničke komande Vojske FBiH Dragana Ćurčića zbog sumnje da su “podrivali vojnu i odbrambenu moć”.

2001.-Šef UNMIK-a Hans Hakerup potpisao privremeni ustavni okvir za Kosovo i Metohiju i zakazao opšte izbore na Kosovu i Metohiji za 17. novembar.

2001.-Kineski predsjednik se prvi put za posljednjih 46 godina u Pekingu kratko sastao sa zvaničnim predstavnikom Tajvana.

2003.-Haški tribunal za ratne zločine počinjene u Ruandi osudio je na doživotnu robiju bivšeg ministra informacija Eliezera Nijitegeka (Eliezer Niyitegeka), a bivšeg gradonačelnika Lorenta Semanzu na 25 godina zatvora, zbog učešća u genocidu 1994. godine.

2003.-Skupština Kosova i Metohije je, bez prisustva srpskih poslanika, koji su revoltirani napustili zasjedanje, usvojila Rezoluciju o priznavanju oslobodilačkog rata naroda Kosova za slobodu i nezavisnost.

2003.-Visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun nametnuo je Zakon o građevinskom zemljištu, kojim će sva bespravna izgradnja na sporno dodijeljenom zemljištu proći reviziju.

Mrtvo slovo na papiru.

2006.-Državno tužilaštvo Hrvatske pokrenulo krivični postupak protiv Branimira Glavaša, osumnjičenog da je 1991. godine u Osijeku počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

2007.- Skupština Srbije izabrala novu Vladu, na čijem čelu je ostao Vojislav Koštunica.

2008.-Najmanje 100 ljudi poginulo, a veliki broj je povrijeđen od eksplozije cjevovoda za gorivo tokom radova na putu u nigerijskom selu nedaleko od grada Lagosa.

Bosna zemlja Božije milosti Galerija u 08 29

 Zviježđe i raskoš

 

Biseri prethodnih dana

 

Noć Molitve Noć Snova Blaga Noć

Noć molitve                                                Noć snova                                     Blaga noć

 

Poniranje Bljesak nedefinisanost

Poniranje                                                           Bljesak                                               Nedefinisanost

 

Gužva Nebo puno proljeća Gorje i predvečerje

Gužva                                                        Lude boje                                       Gorje i predvečerje

 

Greška brdo i plavet Dodir ljetnog predvečerja

Greška                                           Brdo i plavet                                    Dodir ljetnog predvečerja