Pred ponoćna Galerija Bosna zemlja Božije milosti


 

Ovo iskričavo nebi nad nama                               Crveni oblak

 

 

More ruža                                                                                 Ah , to MBS Gorje

 

 

Plavetni beskraj                                                                 Cvijeće i plavetnoj milosti

 

 

Lica u tirkiznom okruženju                                    Čarobni ružičnjak

 

 

Nježnost lebdi                                                                   Cvijetni miris ljubavi

 

 

 

Prohladan jesenji dan                                                           Mozaik crvenih krajolika

 

 

Iskričava tama                                                                  Zimski velovi

 

 

Jesenje granje                                                               Snježno nebo nad đardinom

 

 

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 15 03

 

 

Drveće pored rijeke    Breze pored rijeke

Drveće pokraj rijeke                                                                          Breze pokraj rijeke

Ljubavno pismo    Vejte vejte pahulje

Ljubavno pismo                                                                          Vejte vejte pahulje

 

Plava bjelina    Cvijetna fantazija

Plava bjelina                                                                       Cvijetna  fantazija

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 14 02

 


 

 

Oda Gospodu                                                           Ples violetnih sjenki

 

 

 

Blagdan Modre rijeke                                                   Plavet i bodlje

 

 

Travke i poljsko cvijeće                                                  Violetna ljubav

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 13 01

 


 

 

Ja , Konj                                                                           Iskrena ljubav

 

 

Armagedon                                                                     Cvijetno milovanje

 

 

Čarolija MBS noći                                                          Plava magla i velovi MBS

 

 

Dogodilo se na današnji dan 26. Aprila / Travnja

 

Danas je Četvrtak  26.  April / Travanj  2018. godine.

Ovako su se dani  sučelili:

115  otkačeno,    nasuprot  250  dana koji vise. Sa danima se ne treba kačiti. Mnogi su  se na smrt natakarili. Što bi poete rekli: lud zbunjenog.

Na današnji dan krećemo , haman od Isusovog vakta:

121.-  Rođen je rimski filozof i car Marko Aurelije Antonije. Njegova filozofska introspekcija i razmišljanja o etici, objavljena su posmrtno u 12 knjiga pod naslovom “Samom sebi”. Jedan je od najznačajnijih predstavnika poznog stoičkog eklekticizma i moralnom samoanalizom mnogo je utjecao na potomstvo. Upamćen je i po izuzetnoj skromnosti i čestitosti, krajnje neuobičajenim za vladara.

1452.-Rođen je italijanski slikar, vajar, arhitekta, inženjer, pronalazač i mislilac Leonardo da Vinči, jedan od najvećih umova renesanse, koji je spojio srednjovjekovno enciklopedijsko znanje sa egzaktnom modernom metodom opažanja. U Francusku je prešao 1516, gdje je 1519. umro. Izradio je relativno malo slika, od kojih su najznačajnije “Mona Liza”, “Bogorodica u pećini”, “Sveta Ana”, “Tajna večera”. Uradio je veliki broj crteža, a mnoge njegove freske su oštećene zato što je eksperimentisao bojama. Nije se interesovao samo za ljudsko tijelo i prirodu nego i za psihologiju: u “Tajnoj večeri” je metodski prostudirao i nijansirano izrazio karakter svake ličnosti, a u “Mona Lizi” je tražio misteriju unutrašnjeg života. Prvi je unio atmosferu u slike i pomoću svijetlo-tamnog modelisanja dao toplinu kože i mekotu tijela. Nijedno njegovo vajarsko djelo nije sačuvano, a arhitektonske zamisli su ostale u projektu. Živo su ga privlačile i prirodne nauke – fizika, astronomija, hemija. Radio je i na projektu sprave za letenje. Napisao je “Traktat o slikarstvu”.

Umobolni sodomit.

1532.-U pohodu na Beč turska vojska pod komandom sultana Sulejmana II ušla u Mađarsku.

1607.- Kapetan Džon Smit doveo u Kejp Henri u Virdžiniji prve koloniste koji su osnovali prvo stalno britansko naselje u Severnoj Americi.

Anglosaksonci mogli početi pripreme za osnivanje arijevskih i kju.kluks-klanovskih bratstava za genocid nad „ obojenim“ .

1711.-Rođen britanski filozof škotskog porekla Dejvid Hjum, preteča klasičnih engleskih ekonomista i autor kvantitativne teorije novca.

Teorija drži vodu koliko peni u džepu pijenca. Ne u džepu Čerčila, on se oblokavo na računm krune.

1798.-Rođen francuski slikar Ežen Delakroa, predstavnik romantizma u francuskom slikarstvu. Ilustrovao Geteovog “Fausta” i napisao “Dnevnik”, u kojem je izložio zapažanja o umetnosti.

1812.- Rođen nemački industrijalac Alfred Krup, prvi počeo da pravi topove od livenog čelika i vrlo brzo stekao monopol u snabdevanju oružjem većeg broja evropskih zemalja. Koncern “Krup” bio glavni snabdevač oružjem Nemačke u Prvom i Drugom svetskom ratu. Međunarodni vojni sud u Nirnbergu osudio 1948. Krupovog potomka na 12 godina zatvora i konfiskaciju imovine.

1828.-Rusija objavila rat Turskoj u znak podrške Grčkoj u borbi za nezavisnost.

To je bio deseti od 14 rusko-turskih ratova.

1894.-U Aleksandriji u Egiptu rođen Rudolf Hes, nacistički lider i Hitlerov zamenik. Na suđenju u Nirnbergu 1946. osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina. U avgustu 1987. izvršio samoubistvo u zatvoru “Špandau”.

Imao je 93 godine kada se ubio. Tačno pola tih godina je proveo u zatvorima.

1910.-U Tuzli je rođen književnik Mehmed Meša Selimović (1910.- 1982.). Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i do Drugog svjetskog rata bio je profesor u gimnaziji u rodnoj Tuzli. Po izlasku iz ustaškog logora 1943. pridružio se partizanima, a poslije rata bio je direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, umjetnički direktor “Bosna-filma” i glavni urednik sarajevskog Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”. Djela: romani “Magla i mjesečina”, “Tišine”, “Derviš i smrt” “Tvrđava”, “Krug”, zbirke pripovijedaka “Prva četa”, “Tuđa zemlja”, “Djevojka crvene kose”, studija “Za i protiv Vuka”, eseji “Pisci, mišljenja, razgovori”, memoarska proza “Sjećanja”, nekoliko filmskih scenarija.

Vehta Razija Lagumdija ga „otjerala“ iz Sarajeva svojim napastvovanjem, samo da bi napisala još vehtije : „ Moji razgovori sa Mešom“ .

1915.- Italija tajno potpisala Londonski ugovor s Velikom Britanijom, Rusijom i Francuskom i, u Prvom svetskom ratu, prešla na stranu sila Antante uz obećanje da će dobiti Tirol, Trst, Goricu, Istru, delove Dalmacije i Albanije.

1933.-U Pruskoj se osniva tajna policija nacističke Njemačke – “Gestapo”  Na Ninberškom procesu, suđenju koje su Saveznici organizirali nacistima nakon Drugog svjetskog rata, Gestapo je proglašen za zločinačku organizaciju.

1937.-Njemački avioni, koje je diktatoru Fransisku Franku poslao nacista Adolf Hitler, u Španskom građanskom ratu su razorili gradić Gerniku u Baskiji i usmrtili stotine civila. Španski slikar Pablo Pikaso ovjekovječio je stradanje Gernike na istoimenoj slici.

1942.-U najvećoj nesreći u istoriji rudarstva u kineskom rudniku uglja u Benksiju, tada pod okupacijom Japana, poginulo najmanje 1.540 osoba.

1945.-Održano je u Sarajevu treće, ujedno i posljednje, zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine).

1945.-Uhapšen je maršal Anri Filip Peten, šef francuskog kolaboracionističkog režima, sa sjedištem u Višiju, u Drugom svetskom ratu.

Osuđen na smrt pa  mu  dali preinaku na doživotnu. Kažu zbog nekih ranijih zasluga.

1954.- U Ženevi počela konferencija o Indokini kojom je okončana francuska dominacija u tom delu sveta. SAD nisu prihvatile rezultate skupa, pa u junu 1954. diktator Ngo Din Dijem, uz podršku SAD, postaje premijer Južnog Vijetnama.

1962.- Britanija lansirala prvi satelit “Ariel I”.

1964.- Tanganjika, Zanzibar i Pemba osnovale Ujedinjenu Republiku Tanganjike i Zanzibara, koja je 29. oktobra 1964. promenila naziv u Tanzanija.

1984.- Umro je američki džez muzičar afričkog porijekla Vilijam – Kaunt Bejzi, kompozitor i vođa orkestra. Osnovao je 1937. orkestar sa vrhunskim muzičarima – uključujući pjevačicu Bili Holidej i trubača Baka Klejtona – koji je ubrzo stekao slavu najboljeg sving-orkestra u svijetu.

1986.- Dolazi do eksplozije u četvrtom bloku nuklearke u Černobilu u Ukrajini. Radioaktivne čestice brzo su se širile nad skoro cijelom Europom, a bila je to nejveća nuklearna katastrofa uopće. Nuklearna elektrana u Černobilu zatvorena je 15. decembra 2000.

1994.- Izbori organizirani u Južnoj Africi predstavili su kraj aparthejda.

1999.- Tokom vazdušnih udara NATO na Jugoslaviju Evropska unija zabranila ulazak u zemlje-članice EU predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, članovima njegove porodice, zvaničnicima SRJ i Srbije i uvela embargo na uvoz nafte.

2003.- Na zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava ozvaničen kraj mandata specijalnog izaslanika za ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori.

2005.- Sirija povlači i posljednje vojnike iz libanonskog garnizona. Time je završena skoro tridesetogodišnja sirijska dominacija u Libanonu.

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 08 29

Biseri prethodnih dana

 

Zvuk tišine  Zimski osvit

Zvik tišine                                                                            Zimski osvit

 

Pejsažna kvadratura krugova  Razigrani vrt

Pejsažna kvadratura krugova                                        Razigrani vrt

 

Ledena refleksija  Ribizle i grožđe

Ledena refleksija                                                        Ribizle i grožđe

 

Zaleđeno blago  Plava bjelina

Zaleđeno blago                                                                  Plava bjelina

 

Pada snije  Snježni cvijetovi

Pada snijeg                                                                          Snježni cvjetovi