Bosna zemlja Božije milosti – Pred ponoćna Galerija

 

Raphsody in Blue – Gershwin George

 

 

Plavi valeri

 

Snježni most Blaženstvo 

Plavi most                                                              Blaženstvo

 

  

Ćežnja u plavom                                                       Sanjati plavo

 

  

Violetni izvor u plavom                                      Cvijeće u plavoj milosti

 

   

Nebo                                                                                 Igra plavetnog cvijeća

 

  

Ledeno plavetnilo                                                             Led se topi

 

  

Moj univerzum                                                           Plavi svijet

 

  

Plavetni đardin                                                             Plavetni beskraj

 

  

Noć želja                                                           Čarolija MBS noći

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

 

 

Mali princ   Ona tuguje

Mali Princ                                                                            Ona tuguje

 

Krici    Očaj

Krici                                                                            Očaj

Bol   Samoća

Bol                                                                                               Samoća

Galerija Bosna zemlja Božja milosti u 13 01

 

Paralelni svijetovi  Svjetlost nad gorom

 

Paralelni svjetlovi                                                 Svjetlost nad gorom

 

Dani želja    Vrelo istine

Dani želja                                                                             Vrelo istine

 

Svijet ljubavi   Ljubav,krv i trnje

Svijet ljubavi                                                                          Ljubav,krv i trnje

Na današnji dan 8.Aprila/Travnja

Danas je  Nedelja 8. April / Travanj 2018.

Dani ove godine su u odnosu : potonuli  97 /   doplivavaju  268.

217.- Ubijen je rimski car Marko Aurelije Karakala, jedan od najkrvožednijih tirana u rimskoj istoriji. Zajedno s ocem Septimijem Severom vladao je od 198. do 211, a potom sam, krajnje surovo, pogubivši čak i brata.

1513.- Španski istraživač Huan Ponse de Leon, tragajući za mitskim “izvorom mladosti”, otkrio Floridu i proglasio je posedom Španije. 1845. Florida postala jedna od saveznih država SAD.

1692.- Rođen je italijanski violinski virtuoz i kompozitor Đuzepe Tartini, koji je uveo novine u tehniku sviranja i građenja violina i otkrio pojedine akustične pojave u muzici. Komponovao je mnoštvo violinskih koncerata i sonata, uključujući sonatu “Đavolji triler”.

1810.- Rođen nemački kompozitor Robert Šuman, jedan od glavnih predstavnika muzičkog romantizma. Rođen je njemački hemičar Avgust Vilhelm fon Hofman, značajan po istraživanjima u organskoj hemiji. Osnivač je moderne industrije anilinskih boja iz katrana kamenog uglja.

1818.- Rođen je njemački hemičar Avgust Vilhelm fon Hofman, značajan po istraživanjima u organskoj hemiji. Osnivač je moderne industrije anilinskih boja iz katrana kamenog uglja.

1861.- U Sremskim Karlovcima održan Blagoveštenski sabor, poslednji političi skup Srba u Ugarskoj, na kom je zatražena posebna teritorija za Srbe, Vojvodina sa Sremom, donjom Bačkom i Banatom, s vojvodom na čelu i sopstvenom administracijom. Saborom predsedavao patrijarh Josif Rajačić. Austrijski car Franc Jozef I nije nikada potvrdio zaključke skupa, a Ugarski sabor nije ih ni uzeo u razmatranje.

1893.- U Kanadi rođena glumica Meri Pikford, zvezda nemog filma. S Čarlijem Čaplinom, Daglasom Ferbanksom i Dejvidom Grifitom 1919. osnovala filmsku kompaniju “Junajted artist korporejšn”.

1894.- Umro je indijski pisac Bankim Čandra Čaterdži, prvi značajniji autor koji je pisao na bengalskom jeziku. Bio je pod znatnim uticajem škotskog pisca Valtera Skota i uglavnom je pisao romantične romane s domaćim temama i moralističkim tonom.

1904.- U Londonu potpisan anglo-francuski sporazum kojim su Velika Britanija i Francuska rešile sporna pitanja u vezi sa interesnim zonama u zapadnoj Africi, Egiptu i Maroku.

Oni rješavaju sporna pitanja u porobljenim zemljama. A gdje smo mi tu, pitaju se „urođenici“. U roblju, kažemo mi.

1905.- U Đakovu umro biskup i političar Josip Juraj Štrosmajer. Osnivač i pokrovitelj Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti i osnivač Zagrebačkog sveučilišta.

  1. -U Pekingu počeo da zaseda prvi kineski parlament.

Nismo neki matematičari, ali smo skontali da poslanik njihoovog parlamenta zastupa pučantvo  čiji je broj jedna broju bh populacije. Otprilike. To se zove baza.

1919.-Rođen rodezijski političar Jan Smit, jedan od osnivača Rodezijskog fronta. Kao premijer sprovodio rasnu diskriminaciju nad većinskim domorodačkim stanovništvom, 1965. proglasio nezavisnost Rodezije od Velike Britanije.

Ni njegova nije do zore gorila. Kontamo neće ni ova naših, Bosanskih krvopija i tlačitelja.

1936.- Umro je austrijski ljekar Robert Baranji, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1914. Rasvijetlio je funkciju vestibularnog aparata – organa koji reguliše ravnotežu ljudskog tijela i tonus mišića. Doprinjeo je i boljem upoznavanju funkcije malog mozga i liječenju nekih oboljenja na njemu.

1939.- Italijanske trupe, koje su se prethodnog dana iskrcale na obale Albanije, zauzele Tiranu. Albanski kralj Zogu izbegao u Grčku.

Jeste li primjetili da vlastodršci nikad ne djele sudbinu svoga naroda. Ha zagusti, bjež vanka ili se sa sinovima  sakrivaju po trezorima narodnih banaka. Prije toga čitavu familiju iskrcaju u inozemstvo, da bi majke sinovima mogli slati vreće sa zlatom ,od narodske sadake. Zbog toga ih mi nazvali trezoraši, što mu dođe ko robijaši. I još smo neke nazvali zlatni kašikaši. Mamice im poslale , da imaju čime kusati narodnu imovinu.

1944.- Jedinice sovjetske “Crvene armije” u Drugom svetskom ratu izbile na granicu Čehoslovačke i Rumunije.

1946.- U Ženevi održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamenjena novom, Ujedinjenim nacijama.

Umrla Liga, rodila se Ljiga.

1950.- U Londonu umro Vaslav Nižinski, legendarni ruski baletski igrač.

Nama msvaki baletan miriše na pogančera, dok ne dokaže da nije.

1953.-Britanske vlasti optužile Džomo Kenijatu da je umešan u aktivnosti tajne organizacije Mau Mau i osudile ga na 7 godina zatvora. Po ostvarenju državne samostalnosti 1963. Kenijata bio premijer i ministrar inostranih poslova, a potom predsednik Kenije od 1964.

Obzirom da u GB  nema smrtne kazne, svaki njen stabnovnik bi trebao odležati doživotnu ( minimum) za sva djela i zločine koje je  učinile njena kruna.

1971.- U Londonu održan Prvi svetski kongres Roma na kom je verifikovan naziv pripadnika tog naroda, Romi. Odlukom UN 8. april proglašen za Svetski dan Roma.

Dakle Cigani, poslije milenija lutanja skontaše vam gospodsko ime . Romi. Ne znamo , koliko vam je dobra taj gospodluk donio. Znamo da se ne vrijeđate , ako vas i dalje zovemo milenijumskim imenom . Pod tim imenom se rodila duša. A ovo Rom = čovjek su vam licemjerno, tek 1971. godine odobrili da ste ljudi. I još muhur dali. Imate jedan dan u godini.Kao žene.

1973.- Umro španski slikar i vajar i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma Pablo Pikaso.   Osnivač kubizma, jedan od najznačajnijih slikara 20. vijeka. Slikarstvo je učio u rodnoj Španiji, a od 1904. stalno je živio u Parizu. Naslikao je više od 18.000 slika koje su likovni kritičari podijelili na nekoliko faza: plavu, ružičastu, crnu, kubističku i nadrealističku. Revolucionarne kubističke slike, počev od one pod nazivom “Gospođica iz Avinjona” 1907, donijele su mu svjetsku slavu. Naslikao je “Gerniku”, potresno prikazavši tragičnu sudbinu Španije pod fašizmom i zakleo se da se neće vratiti u otadžbinu dok vlada diktator Fransisko Franko, koji je umro dvije godine poslije njega.

Dobar  kubista.

1981.- U Njujorku umro američki general Omar Nelson Bredli, komandant američkih snaga pri iskrcavanju u Normandiji 1944, predsednik komiteta NATO 1949.

1984.- Umro ruski fizičar Pjotr Kapica, jedan od najznačajnijih fizičara XX veka, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1978.

1990.- Nepalski kralj Birendra ukinuo zabranu rada političkih partija, koja je bila na snazi 30 godina.

1992.- Posle genetskog testa otiska prstiju, nemački i izraelski izvori saopštili da je izvesno da je ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Jozef Mengele umro u Brazilu 1979.

1992.-Palestinski lider Jaser Arafat pronađen živ u Libijskoj pustinji 12 sati posle avionske nesreće u kojoj su poginula tri njegova saputnika.

Poslije sve sile pokušaja nasilnim putem , bombama, dinamitom, mecima i sl. Vatrenim dejstvima MOSAD je pribjegao starom ženskom triku. Trovanju, Malo ga modernizovali. Dodali malo radioaktivnosti.

1993.- Makedonija primljena u UN.

1996.- Jugoslavija i Makedonija potpisale sporazum o normalizaciji odnosa.

2002.- Tužilaštvo u Prokuplju podiglo optužnice protiv Saše Cvjetana i Dejana Demirovića za ratni zločin nad albanskim civilima u Podujevu, na Kosovu, 1999. To je bilo drugo suđenje za ratne zločine pred sudovima u Jugoslaviji.

2003.- Haški tribunal potvrdio je ranije izrečene zatvorske kazne Zdravku Muciću, Hazimu Deliću i Esadu Landži za ratne zločine nad srpskim civilima u logoru Čelebići tokom 1993/94. godine.

2004.-Sudsko vijeće osiječkog Župansijkog suda proglasilo je Nikolu Ivankovića krivim za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u Paulin Dvoru kod Osijeka 1991. godine i nepravosnažno ga osudilo na 12 godina zatvora, dok je Enes Viteškić oslobođen.

 

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 08 29

 

 

Biseri prethodnog vakta

 

Sreća   Snovi

Sreća                                                                                             Snovi

 

Oblaci   Božija milost

Oblaci                                                                                   Božija milost

 

Ne boj se sviće  Procvjetala plavetna ruža

Ne boj se sviće                                                               Procvjetala plavetna ruža

 

Samoća u osvit dana  Dvorišta puna neba i ptica

Samoća u osvit dana                                                          Dvorišta puna neba i ptica

 

Nebo nadanja    Samoća

Nebo nadanja                                                                          Samoća

 

Svijet milovanja   Skica za dizajn zaljubljene duše

Svijet milovanja                                                                  Skica za dizajn zaljubljene duše