Bosna zemlja Božije milosti – Pred ponoćna Galerija

 

  

Mjesečeve putanje                                                Krvava Nevera

 

  

Plavet iznad modre rijeke                                      Violetne maske

 

  

Požar lokalizovan                                                       Djeva u bijelom

 

 

Đardin u plavetnom okruženju                      Tirkizno nebo , đardin i Modra rijeka

 


Vali i suton                                               Violetna šuma

 

 

Svetište                                                                                      Praznik mimoze

 

 

Čarolija sutona                                                          Okamenjeni likovi

 

  

Tirkizna čarolija                                                     Maglovit dana

 

 

Riječ o Bosni

 

 

Sve je rečeno :

 

Srbin (?) ide “bajti”,gdje ga čeka “domaćica”.

Hrvat (?) ide “doma”, gdje ga čeka “kucanica”.

Bošnjak (?) ide “kući” gdje ga čeka hanuma.

 

Bosanac se predaje Bogu Milostivom ,

jer ,

ON je njegov jedini dom.

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 14 02

  Neuslovljena ljubav

 

 

Blagodarje  Pomračenje

Blagodarje                                                                              Pomračenje

 

Snovi iskre  Nevjerno mora

Snovi iskre                                                                                              Nemirno more

 

Sunca sjaj   Sunčeva obala

Sunčev sjaj                                                                              Sunčeva obala

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 13 01

 

 

 

 

 

Tirkizno nebo                                                                         Snježna zelena šuma

 

Mjesečeve putanje

 

 

Djeva u bijelom                                                                             Violetna ruža

 

 

Slava Gospodu

 

 

Ja Jesam , Vječni i Živi je Jedan.

Apsolutan i savršen,

Vidljiv po svojim djelima , tajan po svom biću/bitku.

 

Svako razmiušljanje mimo toga je bogohuljenje.

Ko smo mi da iznosimo sitnošićarđijske razmišljanja o znanju

koje nam nije dato?

 

Izvinjavam se ateistima,bogohulnicima,nevjernicima, idolopoklonicima, licemjerima,

neznalicama,…

 

Njima je Milostivi Bog “dozvolio” da imaju svoja „mušljenja“ i polemišu.

Tko smo mi da im kritike damo ili zamjeramo.

 

Svi ćemo biti obilato nagrađeni.

 

Alelujeh i Amin

Dogodilo se na današnji dan 2. Aprila / Travnja

Danas je Ponedeljak  2. April / Travanj 2018.

Dani ove godine se podjelili: crveni karton  91 / žuti karton  274 , pa nek se paze i ne igraju grubo.

742.- Rođen franački kralj Karlo Veliki koji je od dolaska na presto 768. do smrti 814. proširio franačko carstvo od Severnog mora do Italije i od Atlantika do Češke. Krunisan za cara 800.

1725.-.  U Veneciji se rodio Giacomo  Casanova (1725.- 1789.) avanturist i pisac, koji se često nalazio u skandalima vezanim za žene. Njegovo ime danas se koristi kao sinonim za zavodnike i pustolove.

Stvarno ne volimo hronologe. Čuj molim te veza sa ženom skandal. Odakle im to? Možda od vatikanskih haduma i tetkica .oni svoje međusobne skandale vješto skrivaju.I molim vas lijepo i čim čovjek voli žene on je pustolov i zavodnik. Idite pa se liječite.On je samo normalan     muškarac. Umalo htjedosmo reći hetero, ali skontasmo tu su pederčine izmislile, da bi sebe među normalne ubacili.Ne mre. Ne damo, Svete knjige to zabranjuju.

1758.- Rođen Džejms Monro, jedan od najaktivnijih političara u američkoj istoriji. Bio predsednik SAD od 1817. do 1825. Formulisao Monroovu doktrinu kojom je proklamovana američka izolacionistička politika. Učestvovanjem u dva svetska rata i ulaskom u Ujedinjene nacije SAD napustile Monroovu doktrinu.

1792.-Dolar je ozakonjen kao novčana jedinica SAD.

I ta jedna novčanica je bila ekvivalent za skalp jednog Indijanca. Donosioci se nisu ljutili ako im se isplati u zlatu. Zato je u SAD vladala zlatna groznica sve dok je bilo slobodnih indijanskih skalpova.

1805.- – Rođen je danski pisac Hans Kristijan Andersen, autor malih pripovjedaka – bajki koje su mu donijele svjetsku slavu, tvorac danske realističke proze. Napisao je 156 priča, uključujući “Carevo novo odijelo” i “Ružno pače”, zasnovanih na motivima danskog folklora, antičke mitologije i indoevropskih predanja, a za neke od njih ga je inspirisalo sopstveno tegobno djetinjstvo, obilježeno siromaštvom. Uobličene u prava mala remek-djela, neka autobiografskog karaktera, priče podsjećaju na najljepše bajke, ali svaka nosi i kritiku društvenog stanja i čitaocima iskazuje duboko humanu poruku. Pisane su izvanrednim stilom koji karakterišu tihi humor i prefinjena ironija. Ostala djela: pjesme (sačuvano je samo nekoliko), romani “Improvizator”, “O. T.”, “Samo muzičar”, “Srećni Per”, putopisi “Bazar jednog pjesnika”, “U Španiji”, drame (sada zaboravljene).

1840.- Rođen je francuski pisac Emile Zola, tvorac i najizrazitiji predstavnik naturalističkog romana. Pisao je i pripovijetke, drame, književnu i umjetničku kritiku, polemičke članke, borio se strasno za pravdu i napredak. Otvorenim pismom 1898. predsjedniku Francuske pod naslovom “Optužujem” u listu “L'oror”, odlučujuće je doprinjeo rehabilitaciji kapetana Alfreda Drajfusa, lažno optuženog za izdavanje Njemačkoj vojnih tajni i osuđenog na doživotnu robiju. Smatrao je da pisac nije samo umjetnik, pa je tražio oslonac u nauci, s pretenzijom da eksperimentalnim metodom osvijetli karakter i sudbinu književnih junaka, dajući pritom najveću važnost nasljednim osobinama. Snagom talenta i strasnim ubjeđenjima snažno je utjecao na savremenike, ne samo u Francuskoj. Djela: romani “Nana”, “Žerminal”, “Slom”, “Trovačica”, “Zvijer-čovjek”, “Novac”, “Zemlja” (iz ciklusa od 20 romana pod zajedničkim naslovom “Rugon-Makarovi, prirodna i društvena istorija jedne porodice pod Drugim Carstvom”), “Plodnost”, “Rad”, “Istina” (iz ciklusa “Četiri jevanđelja”), “Tri grada: Lurd, Rim, Pariz”, rasprava “Eksperimentalni roman”.

Ne znamo šta znači najizrazitiji u smislu hronologa, ali znamo šta znači najbolji od pripovjedača naturalističke književnosti.

1860.- U Torinu se sastao prvi italijanski parlament.

1872.- Umro je američki pronalazač i slikar Semjuel Finli Breze Morze (Samuel Morse), konstruktor aparata koji električnim impulsom prenosi pisane znake na daljinu. Aparat je patentirao 1837. i nazvao ga telegraf. Sastavio je i azbuku za telegrafisanje sastavljenu od tačaka i crtica, nazvanu njemu u čast Morzeova azbuka.

1891.-Rođen je njemački slikar i vajar Maks Ernst, osnivač dadaističkog pokreta i jedan od najznačajnijih nadrealista. Otkrio je tehniku “frotaž”, srodnu automatizmu u nadrealističkoj poeziji, uveo je kolaž-fotografiju, a u skulpturi je često spajao antropomorfne i animalne elemente. Pisao je pamflete i manifeste, a bavio se i scenografijom.

1905.- Otvoren železnički tunel ispod Alpa “Simplon” kojim je Švajcarska povezana sa Italijom.

1914.- Rođen je engleski filmski glumac Alek Ginis, koji se odlikovao izuzetnim mogućnostima preobražaja. Filmovi: “Nježno srce”, “Veliko očekivanje”, “Oliver Tvist”, “Čovjek u bijelom odijelu”, “Most na rijeci Kvaj” (Oskar), “Naš čovjek u Havani”, “Lorens od Arabije”, “Pad Rimskog Carstva”, “Doktor Živago”.

1917.- Predsjednik SAD-a Vudro Vilson sazvao je vanredno zasjedanje Kongresa na kojem je objavljen rat Njemačkoj. To je učinjeno zbog njemačkog podmorničkog rata, ali i radi zaštite američkih ekonomskih interesa u zemljama Antante.

Na vrijeme . Svijet krvari skoro tri godine , a oni se osjetili ugroženi zbog tri i po Njemačke podmornice. Ša ćete. Atkvi su vam avio , atomski i napalm heroji.

1917.- Pred Vojnim sudom za oficire srpske vojske u Solunu je počeo sudski proces protiv grupe oficira na čelu sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem – Apisom, optuženih za pripremanje prevrata i pokušaj atentata na regenta Aleksandra. Nad Apisom i dvojicom njegovih sljedbenika izvršena je smrtna kazna streljanjem 26. juna. Ostali su osuđeni na zatvorske kazne. Vrhovni sud Srbije rehabilitovao je Apisa i njegove sljedbenike u obnovljenom procesu 2. juna 1953.

Danas bi Apisa i saradnike zvali teroristima.

1930.- Haile Selassie proglašen carem Etiopije, naslijedivši svoju rođakinju, caricu Zauditu.

Uvijek je dobro imati rođakinju koja je carica. Još bolje je ako ti je dragana carica.

1940.- Njemačka vojska okupirala je Dansku i napala Norvešku.

Nedostajalo Njemačkoj Izrailjaca, svoje i istočne su poslali u vazdušne banje, trbala im svježa krv za ciklon B.

1944.- U Moskvi je saopšteno da su sovjetske trupe prešle rijeku Prut u Drugom svjetskom ratu i ušle u Rumuniju.

Masovna silovanja je moglo da počne.

1954.- Pakt Pakistana i Turske o uzajamnoj odbrani postao je sastavni dio NATO pakta, čime je Pakistan potpuno vezan za SAD.

1960.- Francuska s Madagaskarom potpisala je sporazum kojim je toj ostrvskoj afričkoj zemlji u Indijskom okeanu omogućena nezavisnost, poslije 64 godine francuske kolonijalne vladavine. Sporazum je formalno stupio na snagu krajem juna 1960.

1974.- Umro je francuski državnik Žorž Pompidu, predsjednik Francuske od 1969. do smrti. Šef države postao je poslije ostavke Šarla de Gola i uglavnom je slijedio ideje slavnog prethodnika. Prethodno je bio profesor u Marseju i Parizu. Sa De Golom je blisko sarađivao od 1945, u međuvremenu je bio direktor Rotšildove banke, šef De Golovog kabineta i član Ustavnog savjeta, a od 1962. do 1968. premijer.

Dakle glavna cionistička veza u Francuskoj.

1974.- U Titogradu (sadašnja Podgorica) osnovan je univerzitet Crne Gore. Sporazum o osnivanju najviše školske institucije potpisali su Ekonomski, Tehnički i Pravni fakultet, Viša pomorska škola u Kotoru, Pedagoška akademija u Nikšiću, Istorijski i Poljoprivredni institut i Institut za biološka i medicinska ispitivanja u Titogradu.

Neko bi reko da su Crnogorci lijeni. Trebalo im dvadeset godina da se pokrenu i ozvaniče ono što je već postojalo.

1979.- Zatvaranjem britanske vojne baze Malta je stekla punu nezavisnost, čime je okončano gotovo 80 godina dugo britansko prisustvo na tom ostrvu.

1981.- Studentske demonstracije na Kosovu pod parolom “Kosovo – republika” počinju jedanaestog marta, da bi na današnji dan predsjedništvo SFRJ donijelo odluku o proglašenju vanrednog stanja na Kosovu.

1982.- Vojna hunta Argentine sa 10.000 vojnika napala je britanski posjed Foklandska ostrva u Atlantskom okeanu, oko 500 kilometara jugoistočno od argentinske obale, na kojima je u tom trenutku bilo 75 britanskih vojnika. Argentinske snage je poslije borbi krajem maja i u prvoj polovini juna 1982. porazilo oko 5.000 vojnika poslatih iz Velike Britanije.

1996.- Rusija i Bjelorusija potpisale sporazum o čvršćim političkim i ekonomskim vezama u okviru Zajednice Nezavisnih Država tih dviju bivših sovjetskih republika.

1997.- Predsjednik Zaira Mobutu Sese Seko – suočen sa opasnošću gubitka vlasti zbog nadiranja pobunjeničkih trupa – prihvatio je odluku parlamenta da za premijera postavi dugogodišnjeg političkog protivnika – liberalnog političara Etjena Čisekedija.

1999.-Avioni NATO bombardovali centar Beograda, prvi put od početka vazdušnih napada na Jugoslaviju 24. marta. Pogođene zgrade Ministarstava unutrašnjih poslova SRJ i Srbije.

Granatiranje je ipravdano ali pokazuje čisto licemjerstvo zapada i ništa drugo. Četiri godine 1992.- 1996. se uništava i vrši genocid u Bosni na najkrvaviji mogući način od  , nezapamćen od II svjetskog rata , a Zapad i NATO ni mukajet.  Viši interesi.

1999.- Vlasti u Beogradu preuzele nezavisni Radio B92.

2003.- Predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mirko Šarović podnio je ostavku zbog afere izvoza oružja Vazduhoplovnog zavoda “Orao” iz Bijeljine Iraku, koji je bio pod sankcijama UN-a, i “špijunske afere u Republici Srpskoj”.

2004.- Haški tribunal objelodanio je optužnice protiv šestorice hrvatskih oficira i bivših zvaničnika za zločine protiv čovječnosti u zapadnoj Hercegovini 1992.-1993., a optuženi su: Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Bruno Stojić, Valentin Ćorić i Berislav Pušić. Tri dana kasnije svi optuženi su se dobrovoljno predali tribunalu u Hagu.

2008.- UN  na svojoj sjednici donosi odluku da se drugi april proglasi Svjetskim danom autizma.

Proglasili bi oni godinama prije neki dan za slavljenje autizma. Međutiim bojali se da će džematile svu UN sprcati među autiste.  Izvinjavamo se autistima , što smo te felerične spodobe njima utrapili.

2010.- Umro je američki glumac Džon Forsajt (John Forsythe) koji se proslavio ulogom Bjejka Karingtona u seriji “Dinastija”.

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 08 29

 Proljeće sniva

 

 

“Biseri” prethodnih dana

    Muzika stara

Sleđena rijeka                                                                             Muzika stara

Streha na kraju grada  Dodir usan i pobjeglo proljeće

Strehe na kraju grada                                                  Dodir  usana i pobkjeglo proljeće

 

Djevojka sa šeširom  Poderano jedro

Djevojka sa šeširom                                                            Poderano jedro

 

Božija milost      Dobro mi došla i hvalati

Božija milost                                                               Dobro mi došla i hvala ti

 

Nebo vjernosti    Mali princ

Nebo vjernosti                                                                     Mali Princ

 

Igra se nastavlja     Čedne misli

Igra se nastavlja                                                              Čedne misli