Bosne zemlje Božje milosti – Pred ponoćna Galerija

  Krasan dan

Mozgalice

 

Budi se istok   Trofej

Budi se zapad                                                                                Trofej

 

Ostrvo  Monoteizam

Ostrvo                                                                        Monoteizam

 

Oblaci 1  Jagnje među četiri zida

Oblaci                                                                                Jagnje među četiri zida

 

Stari most    Ljubavnici

Stari most                                                                                     Ljubavnici

 

Rozaklija  Maglice

Rozaklija                                                                              Maglice

 

Logorska vatra  Zindan

Logorska vatra                                                                      Zindan

 

Crno bijeli svijet   More i lastavica let

Crno bijeli svijet                                                                     More i lastavice

 

Kontinium 1    Pogled na umjetnost

Kontinium                                                                                   Pogled na umjetnost

 

Denikenu i ostalim lažovima na uvid : Vanzemaljci ili čudna planeta: Šta kruži oko zvezde KIC 8462852?

Foto: IPAC/NASA / Wikimedia Commons

IZVOR: DAILY MAIL UTORAK, 21.06.2016. | 15:55 /

 

Foto: IPAC/NASA / Wikimedia Commons

 

 

Astronomi pronašli tragove vanzemaljske civilizacije?

Teorija o vanzemaljskim strukturama je ponovo u igri.

Zvezda je privukla pažnju još prošlog oktobra, kada su naučnici s univerziteta Jejl otkrili neobične fluktuacije njene svetlosti.

Neke teorije čak su sugerisale da se oko zvezde nalazi neka džinovska struktura koju su napravili inteligentni vanzemaljci, ali misterija bi uskoro mogla biti rješena, pošto su prikupljena sredstva za detaljnija istraživanja.

Dr Tabeta Bojadžijan sa Jejla je 18. maja pokrenula je kampanju na Kikstarteru koja je dostigla svoj cilj – prikupila je 100.000 dolara. Sredstva će biti uložena u istraživanje “najmisterioznije zvezde u galaksiji”, koju već četiri godine prati teleskop Kepler.

Prateći zvezdu, astronomi su u dva navrata (2011. i 2013. godine) primetili neobično ponašanje njene svetlosti.

Kada planeta kruži oko zvezde, intenzitet njene svetlosti obično se smanji za oko jedan procenat, ali je KIC 8462852, ili Tabijina zvezda, tada imala čak 22 odsto manji intenzitet, što ukazuje na to da je pored nje u tom trenutku verovatno prolazilo nešto ogromno.

U nekim slučajevima, fluks je opao na ispod 20 odsto od početne vrednosti i to u trajanju između pet i 80 dana.

Najneobičnije fluktuacije sastojale su se od desetina neravnomernih, neprirodnih padova intenziteta svetlosti tokom perioda od 100 dana, što navodi na zaključak da je u tom razdoblju pored zvezde prolazio niz ogromnih objekata nepravilnog oblika delimično blokirajući prolazak svetlosti.

“Nikad nismo videli takvu zvezdu”, kaže dr Bojadžijan, koja je prva primetila čudne signale. “Bilo je vrlo čudno. Mislili smo da s podacima nešto nije u redu, ali se ispostavilo da su merenja obavljena kako treba.”

Ona s kolegama koristi LCOGT, jedinstvenu mrežu teleskopa na Zemlji kojim upravlja veliki tim naučnika.

Prema nekim pretpostavkama, fenomen je izazvan prolaskom jata kometa, a jedna studija isključila je mogućnost postojanja vanzemaljske veštačke strukture u blizini zvezde.

 

****

 

Dobro je .

 

BNolje i jato meterola , nego jato šupljoglavih zemljana.

Teoretičarima zavjere je promakla ova vijest.

Zato mi prvi ekskluzivno  objavljujemo:

Sa  KIC 8462852, ili Tabijina zvezde krenula je invaziona flota ka Zemlji.

 

Obzirom de je zvijezda  u našoj Galaksiji imaćemu čast da se u skoro vrijeme susretnemo sa pravim vanzemaljcima.

Ne plašite se.

Namjere su im dobro.

Porobiti i civilizovati monstruozne terrane.

I napokon, odahnućemo  od nekih  šupljih venzemaljcima poremećenih  umom denikenovih, bosnićevih , i inih kvazi učenjaka , odnosno ubleha koji tisućljećima dovode vanzemaljce na našu planetu.

Dokazi  0,00   posto.

I onda će nas neko tužiti ako kažemo lažovi.

E nećemo im to reći.

Imamo bolju kovanicu: Neuki glupaci.

To nije uvreda.

To je konstatovanje činjeničnpg stanja.

 

 

Borhes Horhe Luis – Danas je lijep dan za rekvijum

 

 

Odavno je završio svoje pisanje, bolje da ga nije ni počinjao. Na počinak ne može poći dok rekvijum ne dobije. Niko mu ga dao nije.

Borhes je jedan od ubleha.

Sa takvim je  lako  završiti, rekvijum im dati.

Volio je, blago rečeno, bio je fasciniran E.A. Poom.Skoro nekrofilski se prema njemu odnosio. Ali ništa pod kapom nebeskom od njega naučio nije.

Dva tri detektivska rebusa nalik abortusima, koji šupalj stih i nešto malo praznog pisanije. To je njegova ostavština.

Hvalili nam Borhesa, mnogi. Mi to ne čitamo,to se tamo neki,anamo oni grebu za nešto.I Kiš pod njegov uticaj pao, šteta i nažalost, a mnogo poetičniji, izražajniji i ljudskiji od Horhea bio. Danilova poetičnost nam se dopada ,pa pročitasmo Borhesa od a-ž.

Jok, ništa. Ni osjećaja, ni riječi. U nama i njegovom pisanju. Kontamo; ovdje je neko malouman ili se maloumnim pravi. Mi ili Borhes, trećeg nema. Da,ima onih koji se prave da su zaluđeni ublehom.

Čovjeka Borhes isključuje. Znači nas isključuje, ljude od krvi i mesa. Od žila, hrskavica i kstiju, koji pomažu da se izdrže sve tegobe. Isključujući ljude on isključuje i tijelo i terete što nam se kroz život tovare: radosti i tuge , ljubavi i mržnje, strasti i ledeni brijezi, sreću i bol, život i smrt …Čovjek mizantrop ena na ena.

Mi ponovo čitali i opet ništa. Ništa o ničem i išta o nama. I treći put i opet ništa. Ništa o ženama i ljudima i djeci, ni kako se grlice ljube i perje leti. Nema ni akcije ni reakcije ni interakcije. U nama, djelu i Borhesu i pričama.

Tada se odlučismo za drugačiji pristup, sistematičniji;koji mora da obuhvati Borhesovu prozu.

Starogračka poetika nalaže:

1.Vrijeme, mjesto, patos, uvod, glavni dio, završni dio, epilog (šta je neko hotio rijet). >

2.Ličnosti: glavne muške i ženske, anđeli, bogovi, polubogovi… i urijetko djeca, skor nikad. Sporedne uloge isto, plus neki hajvan ili biljka.

3.Scenografija : pun dunjaluk predivnih dekora, gdje god glavu okreneš ne možeš se Božje ljepote i krajolika nagledati.

4.Mjesto i prikaz poetike: amfiteatar, trg, pozorište, škola, priroda (proplanak, Gaj, bašta, đardin, kuća na sprat, sobićak, pržun, izvor voda hladna, može i Jezerska , svako mjesto
gdje ima makar jedan gledalac ( a može i bez njih), papirus.

5.rekacija: aplauz, muk, tajac, negodovanje, zvižduk,kamenovanje.

Poetika – Borhes ( duel na šahovski način); prikaz neovisnog i samoproglašenog majstora , djelioca pravde. Samoproglašeni su uvijek najpametniji i naprefirganiji a ubjedljivi ; pitajte Savla oliti Pavla, onog što je Htista proganjao :

Arena : gledalište

I. Pod jedan (1.) ništa.

Ama baš ništa. zbrkano, smušeno ali ni traga od bilo kakvog elementa stavke 1. Kako očekivati nešto od čovjeka koji je zlo označio marksizam i komunizma .(Ne volimo Marksa i njemu ćemo posvetiti pažnju drugi put. Komunizam nije Staljin, Mao, i staljinčići i maoistići.)

Nacizam, religije, zapad nikad nije označio kao zlo. Vjerovatno zbog svog porijekla i ženinog (polunjemica, polujapanka).Usput ženu  mu je mrtva majka sa ceste pokupila. On kakav je bio, preko advokata, bez ličnog prisustva je oženio u 87 godini, nekoliko dana pred smrt.

Da, još jednom prije se ženio u šezdeset osmoj godini, starici majci dosadio kuknjavom, pa mu ona uvalila prijateljicu iz djetinjstva, kada nije postao ono. Kažu nesreće mu uništila sve od pasa pa nadolje. Mi saznali da je hadumica od ranog puberteta bio.Toliko o njegovom poznavanju žena.

Potcrtavaju da je mješao je stvarnost i fantastiku.

“U nekoliko navrata, pogotovu na početku karijere ta miješanja su ponekad prelazila granice i ulazila u sferu prevara i literalne krivotvorine!” ( Borhesov CV ).

Znači volio malo “posuđivati”.

Mi kažemo krao je Poa. Htio je dostići Poovu neprevaziđenu fantastiku i stil ali je odlutao na staze mlakosti, beskrvnosti, mlake vatre, magle i dimova.

II. Pod dva (2.) skoro ništa.

Naletismo na neke aveti i nakaze od vatre k'o fol , dosta zla, knjiga, praznine i vakuma, ništa nalik ljudima ili bar ljudskim kreaturama.

Sve neki iskrivljeni, iščaseni, morbidni, šuplji , truli nakazni likovi. Ako pronađete normalnu  ženu ili dijete kao junaka njegove proze, ili barem sporednu ličnost, garantujemo da je vaš IQ mnogo veći od Ajnštajnovog. Ženske likove već možete pronaći;ali poput njega iščašene.

Mi ne bi voljeli ni u po’ bijela dana da se sretnemo sa Borhesovim ženama. Poetika se ne može graditi na kreaturama. Reklame za toalet papir su karakternije i sadržajnije.

Nama je jasno zašto su njegovi likovi takvi kakvi jesu. Borhes je bio iskompleksirana, vrckasta, asocijalana, feminizirana, frfljava, beskrvna i pataloška kreatura. Ne govorimo o Borhesu poslije 1939 g. Od tog vremena je postao još rđaviji.

III. Pod tri(3) skoro ništa.

Malo plamena i onog dima, koja knjiga i stepenica, koja ruševina, zrno pržunaste atmosfere i to je to.

IV. Pod četiri(4) samo papirus. Priznaje se; tu priliku dobro iskoristio. Uopšte ne mislimo na umjetnički dojam , već na one kojima je nešto prodao.

V. Pod pet(5) bilo je tu svega.

Kod nas je to bilo ovaka: odgoj nam ne dozvoljava bučno negodovanje, zvižduke još manje. Kamenovanje isključujemo. Da smo živjeli i doba prije Isusa to bi nam bile prve reakcije na Borhesa.

Dobar bio drvodelja, ali nauk ponekad i nije; kako se uzme. Čestitima mnoge stvari zabranio jer su ga voljeli i slušali. Zli su njegov nauk naopačke okrenuli i po njemu se vladali, pljačkali, silovali i ubijali.

Pitajte povijest i vikipediju, onu što je “čovjek” piše. Aplauz za besmisao ne ide. Muk pristaje hajvanu. Tajac pripada čovjeku ali to je nedoumica i zaprepađtenje “boli glava”.

Naša reakcija je bila: Mi smo zabezeknuti, koliko najeftijijeg ničega.

Ne zbog toga najeftinijeg ničega. Izuzetno često se dešava to: koliko nejeftinijeg ničega, razrooki i maliciozni političari, rakomorni i trilateralni premjeri i predsjednici, jalove zatvorske hanumice i pederi političari za novac ili bez njega davalice, oni sveti bez svetosti od šćemlijice, popovi, fratri, hođe i većina sveštenih lica, siću nećemo nabrajati.

Uh umorismo se.Ne računajući pjesme nabrajalice ovo nam ;čini nam se; najduža nabrajalica koju smo sprcali u jednu rečenicu.

Ovo Borhesova švrljanje je bilo beskonačno bljutavo ničega. Da može papir na kome se to pisalo ne bi se počeo crveniti, već bi se u tren samozapalio kao Borhesov vatreni dualitet.

Naša zabezeknutost je bila tolika da smo joj moral dati akšam infuziju.

Skor: Poetika 4,9 – Borhes 0,1.

Borhes nokautiran pa trenutno diskvalifikovan za sva vremena, po nacionalističko/fašističkim uzansama odlučivanja.

Komentarišući tek održani duel komentatori su Horhe Luis Borgesa opisali u tri riječi :

Carevo novo ruho.

Borhes bi bio zadovolja tim komentarom pa bi komentarisao:

“Ja nisam ništa drugo radio nego tražio način da diskvalifikujem poetiku,ljude  i ljudski um u ime neljudskih kreatura koji su čuvari moje praznine.”

Jedan čovjek je poslušao Borhesa i napisao praznu knjigu. Imala je naslov pogodite: jer morate nam i vi malo pomoći:

Prazna knjiga.

Sadržavala je nijedno slovo.

Čovjek vrišti carevo  novo ruho.Niko ne obraća pozornost na prazninu.

Već viđeno, plagijat kažu.Borhes je isto tako,još praznije pisao ali kalemio rijeći preznine sa stilom.

 

Li Tai-Po – Pijem sam na mjesečini

 

Sred cvijeća pehar, vina pun,
pijem sam – nikog da ga podijelimo.
Čašu dižem, blistavi mjesec pozivam,
s mojom sjenom nas je troje.
Mjesec, premda ne pije i ne razumije,
a sjena glupo slijedi moje pete,
budimo prijatelji, bar za jedan tren,
veseli i bezbrižni, dok proljeće traje.
Ja pjevam, mjesec se klati,
ja plešem, sjena se izvrće.
Dok sam budan, slavimo zajedno,
kad se opijem, mi se razdvajamo.
Vječno vezani, nismo uvijek bliski,
do novog susreta, oblacima s druge strane.

Lodovico Ariosto – Sretni zatvor

 

Zatvore sretni, ljupki, gdje me stavi
Dušmanka moja i slatka i lijepa,
Al ne rad srdžbe što joj srce cijepa,
Već radi milošte i nježne ljubavi;

Zatvori drugi, kad ih se zabravi,
Stuže, a moj mi radost i okrepa:
Ne čekam suca od zakona slijepa,
Ni smrt, ni muke, nego život pravi;

Već blagi doček, vrele zagrljaje,
Riječi, što đem ih nikakav ne sputa,
Igru i šalu, milovanje milo;

Vatrene dane, slatke poljubljaje
Tisuću tisuć, tisuć, tisuć puta-
Sve da ih zbrojim, malo bi ih bilo.

MISTERIJE UNIVERZUMA: 5 najvećih tajni svemira

   Um smotan u fišek

TECH / Kurir

Kako će se sve završiti, otkud Higsov bozon, šta omogućava život, odakle tolika energija neutrinima…
NJUJORK – Napredak fizike u poslednjih 100 godina je, jednom rečju – neverovatan, ali je mali u poređenju s onim što je ostalo neotkriveno.Nedavno je magazin Simetrija (finansira ga vlada SAD) napravio anketu među fizičarima koji se bave ispitivanjem čestica da bi saznao koja su to otvorena pitanja, „sveti gralovi“ fizike čije odgovore bi svi hteli da znaju. Evo šta su odgovorili fizičari.1. Kakva je sudbina svemira?
Pesnik Robert Frost je, u poetskom zanosu, pitao hoće li svet skončati u vatri ili ledu, a fizičari još traže odgovor na ovo pitanje.
Prema onome što se zna, sudbina univerzuma zavisi od tamne energije, o kojoj fizičari u ovom trenutku ne znaju gotovo ništa. Tamna energija je entitet odgovoran za ubrzavanje širenja svemira, a njeno poreklo je nepoznato. Ako je ona konstanta, svemir će verovatno „umreti“ u „velikom smrzavanju“, pošto će se galaksije toliko udaljiti jedna od druge da će ostati samo beskonačna pustoš. Ako se tamna energija poveća, povećaće se i prostor među galaksijama i prostor unutar galaksija, i svemir će se „pocepati“. Ako se tamna energija smanji, gravitacija će povući svemir unazad prema Velikom prasku, i on će nestati u „velikom povratku“.2. Zašto postoji Higsov bozon (pošto nema smisla)?
Jeste da je Higs dobio Nobela, i da je dokazano da postoji, ali naučnici, uključujući Higsa, još ne znaju zašto ovaj bozon postoji. Iako objašnjava kako sve druge čestice dobijaju masu, pitanja vezana za Higsov bozon su brojna. Na primer, zašto on sa svakom česticom reaguje drugačije – gornji kvark, recimo, reaguje sa „Higsom“ mnogo jače nego elektron, što mu daje mnogo veću masu od elektrona. Dalje, Higsov bozon je prva otkrivena čestica sa spinom nula, a odgovor na pitanje „zašto ovaj bozon nema spin“ zasad je, konsenzusom, „nemamo pojma“.

Besmislena pojava... Higsov bozon Krhka bjelina
Besmislena pojava… Higsov bozon

3. Zašto je svemir uređen tako da je moguć život u njemu?
Po svim zakonima verovatnoće, mi ne bi trebalo da postojimo. Galaksije, zvezde, planete i ljudi, sve ovo moguće je u svemiru koji se širio baš ovom brzinom baš u određenom vremenu posle nastanka. Ovo širenje je odredio odnos potisne sile tamne energije i gravitacione sile mase univerzuma, kojom dominira tamna materija.
Da je tamna energija bila malo jača, svemir bi se širio nešto brže i ne bi bilo vremena da se formiraju galaksije, zvezde, planete i život na (koliko znamo) jednoj od njih. Da je tamna energija bila samo malo slabija, svemir bi se urušio sam u sebe.

4. Odakle dolaze astrofizički neutrini?
Postojanje neutrina sa izuzetno visokom energijom je projektovani rezultat sudara kosmičkih zraka s fotonima, u pozadinskoj kosmičkoj mikrotalasnoj radijaciji, koja prožima univerzum. Ali ono što pokreće ovaj proces i kako se ubrzavaju kosmički zraci, to su otvorena pitanja. Jedno moguće objašnjenje je da materija koja upada u supermasivne crne rupe u centrima galaksija rađa kosmičke zrake, ali to je samo nepotvrđena teorija. Inače, majušni neutrini koji nastaju iz ovih sudara u sebi imaju toliko energije da fizičari priznaju da prosto ne znaju kako bi objasnili ovu pojavu.

Misterija... O neutrinima se ne zna baš ništa  Vrelo istine
Misterija… O neutrinima se ne zna baš ništa

5. Zašto je kosmos sačinjen od materije, a ne od antimaterije?
Antimaterija je u suštini isto što i materija – ima sva njena svojstva – osim naelektrisanja. Univerzum je, pretpostavlja se, započeo svoj život s jednakim delovima materije i antimaterije, ali materija je nekako „pobedila“, pošto su se obe ove supstance uzajamno uništile neposredno posle Velikog praska, a posle „bitke“ je ostala samo mala količina od početne količine materije. Zašto je antimaterija „izgubila rat“, to niko ne zna, priznaju fizičari. Neki misle da odgovore treba tražiti u izučavanju procesa koji se zovu „kršenja pariteta naelektrisanja“, u kojima čestice propadaju u materiju.

Drevna borba... Materija i antimaterija
Drevna borba… Materija i antimaterija
****
Sve u svemu, sve je jednostavno.
Tajne su zaključane u seharama  Stvoritelja.
Kada On odluči , imaćemo odgovore o svemu i o kraju.

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

 

 

Na krilima mašte

 

 

 

Nježnost i ljubav  Otok zaljubljenih

Nježnost i ljubav                                                                       Otok zaljubljenih

 

Nježno tkanje ljubavi   Iskre u tami

Nježno tkanje ljubavi                                                                                 Iskre u tami

 

Ruža svjetlosti     Megalit

Ruža svjetlosti                                                                        Megalit

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 14 02

Muzika od iskona

 

 

Usamljenik   Ostrvo ljubavi

Usamljenik                                                                Ostrvo ljubavi

 

Mjesec je plovio   Krajolik osunčan ljubavlju

Mjesec je plovio                                                          Krajolik osunčan ljubavlju

 

Pukotina  Proljetna rijeka

Pukotina                                                                         Proljetna rijeka

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 13 01

 


Šućmurasti pogled  Ples mjeseca i vala

Šućmurasti pogled                                                                       Ples mjeseca i vala

 

Sunce rudi   Srce cvjeta

Sunce rudi                                                                                              Srce cvjeta

 

Brežuljek žuti  Jesen bludi

Brežuljak žuti                                                                 Jesen bludi