Iz sata u sat – Oprezno s bojama

Oprezno s bojama  Iskrenost

 

Piše: Nina Savčić / Danas

Međutim oba oblika komunikacije (sa sobom ili sa svetom oko sebe) kontekstualno su uslovljeni, znači društveno ili teorijski (opet društveno). Naša kultura postarala se da nam postavi granice ali i da nas opako zbuni, tek da održi pristojan stepen anksioznosti.

 Naime svaka boja je batina s dva kraja, njeno značenje ne varira isključivo od zemlje do zemlje ili verskog opredeljenja, već u samoj zajednici ista boja nosi različite asocijacije. Primera radi, crvena je boja strasti, vatre, ljubavi, ali i besa. Tako, iako je crvena boja najveće frekvencije pa kad kročite u nečiji kadar bivate primećeni pre svih, ima šanse da obavestite prisutne da bi trebalo da vas se klone dok ne poželite da se umotate u pastelni ton (madam Merkel se uvek setim u njenom crvenom sakou).

 Dalje, plava je standardno prijatna, obaveštava o spiritualnosti onog ko je bira, asocira na nebo, more, relaksaciju itd, ali i na apatiju, tugu. Zelena odmara oči, to je boja prirode i vegetacije. Međutim, već sam izraz “pozeleneti od besa” govori o njenoj drugoj strani.

/Žuta šalje uglavnom dobre vibracije: svetlost, toplota, intuicija, energija, bogatstvo. Da ne bi postala kraljica među bojama, prikačili su joj ljubomoru.

 Jednu od svojih favorita, ljubičastu, ostavila sam za kraj. Čitala sam šta o njoj kažu feng šui majstori. Ovako, to je snažna boja koja simboliše kosmičko povezivanje i mudrost. Ali i pored afirmativnog potencijala, ljubičasta se ne preporučuje u enterijeru ako želite harmoničan i zdrav dom (provocira oboljenja krvi). Ako baš, baš ne možete bez ljubičaste, stavite je u prostor što voli vatrene elemente (južni, jugozapadni, centralni i najseverniji deo stana), nikako u zapadni ili severni. Možete je koristiti u delovima stana koji su, prema ovom učenju o enterijeru toliko različitom od meni bliskog, namenjeni isceljenju i meditiranju (u tekstu je izostalo na koje se prostore tačno misli rečeno standardnim zapadnim arhitektonskim rečnikom).

 U vezi s napred navedenim, zaključujem: mogućnost da sačuvam vitalnu energiju obrnuto je srazmerna količini ljubičaste u domu. Feng šui preporuke zvuče mi kompleksnije od Premijerovog računanja BDP-a, pa na to ne bih obraćala pažnju.

 Ipak, nisam sigurna da ću zadržati ljubičasti tepih u delu stana kome ne mogu da znam status u feng šui univerzumu. Za svaki slučaj.

 

****

Mi ne kažemo oprezno sa bojama.

Mi se pitamo :

Šta će ženama  boje?

One su najmirisavije i najsvjetlucavije cvijeće u muškom srcu i  duši.

Žene su nježne grlice kojima ne treba lažni sjaj i tuđe perje.

One su bez boja  ukras muškarćevih ponosa  i ljubavi.

 

Boje prepusrimo tamo gdje su usaglašene sa namjenom :

Urođenicima, umjetnosti, modi , manijakalnoj tetovaži…